Ritt Bjerregaard overvejer selv aktiv dødshjælp

Ritt Bjerregaard og hendes mand har lovet at hjælpe hinanden, hvis en af dem ikke ønsker at leve længere.

Ritt Bjerregaard ved nu, at hun er uhelbredeligt syg af sin kræftsygdom. (© dr)

Ritt Bjerregaard er uhelbredeligt syg af endetarmskræft, der har spredt sig til lungerne.

I dag er hun i kemobehandling på grund af metastaserne i lungerne, og hendes tanker om døden, der kommer, får hende nu til at gå ind i kampen for aktiv dødshjælp.

Den tidligere toppolitiker har skrevet under på en indstilling, som Charlotte Holtermann, der er kommunalpolitiker i Ballerup, gerne vil have med i debatten omkring Socialdemokratiets principprogram.

Og så har hun også skrevet en klumme i Ekstra Bladet, hvor hun taler for aktiv dødshjælp.

- Nu har jeg selv fået kræft, og ved at den er uhelbredelig, og min mand har lige fået en ny hjerteklap, og det betød, at vi nu igen fik talt om, hvordan vi selv gerne ville have det.

- Og vi har begge to den indstilling, at vi ikke vil ende som en grøntsag, der hverken kan det ene eller det andet. Vi er rigtig glade for, at lægerne er blevet dygtigere og kan hjælpe os, men vi vil også have en mulighed for, når vi ikke vil mere, at kunne sige fra og sige ”tak skal I have, nu kan I godt stoppe”.

Vil hjælpe hinanden

75-årige Ritt Bjerregaard og hendes 82-årige mand, historikeren Søren Mørch, har talt meget åbent om, at de vil hjælpe hinanden, hvis det kommer dertil, at en af dem ikke ønsker at leve længere.

- Vi synes, at den pågældende skal have ret til det, og vi synes også, at vi skal hjælpe hinanden med det. Hvis ikke der bliver en ret til aktiv dødshjælp i Danmark, er vi så heldige, at vi har nogle penge, så vi vil have mulighed for at rejse til Schweiz på en klinik og afslutte livet, og vi ville begge to synes, at det ville være rigtig rart, at vi selv fik lov at træffe den beslutning.

- Vi håber på, at vi bliver meget ældre, og at det slet ikke bliver nødvendigt, men vi synes, at det ville være betryggende at vide, at vi havde den mulighed selv at træffe beslutningen.

Hun kan ikke på nuværende tidspunkt blive konkret på, hvad der skal til, før hun vil træffe den beslutning.

- Det tror jeg ikke, man kan sige noget om. Jeg tror, det er noget, der bevæger sig langsomt. Man bliver jo også nødt til at tænke på, at lægerne bliver dygtigere og dygtigere. De kan holde liv i os meget længere.

Tog moderen livet af sig?

Mange af overvejelserne om aktiv dødshjælp opstod hos Ritt Bjerregaard, da hendes mor døde.

- Hun var 89 og sagde selv, at hun ikke rigtig gad mere. Mine søskende og jeg prøvede at sige ”nej hold nu op mor”.

- Men da hun lå i sengen og var død, stod der et medicinglas på natbordet ved siden af hende. Lægen sagde godt nok, at hun ikke kunne tage sit eget liv med de piller – det ved jeg ikke, om passer. Men jeg synes, hun havde ret til det.

Emnet aktiv dødshjælp er en kompliceret størrelse. De fleste partier på Christiansborg er imod aktiv dødshjælp, og selvom Etisk Råd ikke har en officiel anbefaling, så er rådets formand Gorm Greisen imod. Han mener, det kan blive svært at afgrænse, hvem der skal have ret til at tage den beslutning.

Se hele interviewet med Ritt Bjerregaard i Aftenshowet her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk