Rygsmerter rammer langt de fleste af os på et tidspunkt

Ondt i ryggen lægger os ned i snit to dage om året. Kuren er bevægelse og helst så hurtigt som muligt og så måske et andet syn på det at have smerter.

Av, av, av - smerter over lænden rammer de fleste i mere eller mindre omfang i løbet af livet. (© Gettyimages)

Ondt i ryggen koster hvert år fem millioner sygedage. Det vil sige, at vi i gennemsnit er sygemeldt fra vores arbejde to dage om året på grund af smerter over lænden.

Smerterne er diffuse, og det kan være svært at finde lige nøjagtig dét, der er årsagen til, at man har så mange smerter, at man må sygemelde sig.

- Mange tror, at det er fordi, de har gjort en forkert bevægelse på arbejde eller i fritiden ved eksempelvis støvsugning eller sport. Og så holder man sig fra aktiviteten med den begrundelse, at man jo får ondt af det, forklarer fysioterapeut ph.d. Allan Riis, Aalborg Universitet.

Ofte ikke alvorligt

Allan Riis har for nylig forsvaret sin ph.d. om rygsmerter, og hans forskning har vist, at ondt i ryggen er en lidelse, der ofte behandles forkert.

- Man antager, at 80 procent af Danmarks befolkning på et eller andet tidspunkt i deres liv får rygsmerter. I højst fem procent af tilfældene skyldes rygsmerter en alvorligere bagvedliggende sygdom – eksempelvis brud, kræft eller andre systemiske lidelser. Men i langt de fleste tilfælde er rygsmerter smertefulde, men ikke alvorlige.

Alligevel havner mange af de sygemeldte med rygsmerter med henvisning til hospital, og det er en skæv udvikling. For erfaringen viser, at jo mere sygehusvæsenet skal ind over, jo værre er det for patienten.

- Prognosen viser, at så havner mange i længerevarende sygemeldinger, og mange risikerer at blive fastholdt i et mønster, hvor smerter hindrer en i at gå på arbejde og foretage sig andre ting, fordi det gør for ondt, forklarer Allan Riis.

Stopper når det gør ondt

Allan Riis peger på, at anden forskning har vist, at midlet mod smerter er – bevægelse.

- Patienterne har bedre prognoser, hvis de er fysisk aktive og fokuserer på, hvad de selv kan gøre. Mange holder op med at foretage sig ting, når de har ondt i lænden. De begrænser sig selv, og det er slet ikke godt. Hvis man i stedet er aktiv, vil det i langt de fleste tilfælde komme til at gå meget bedre, siger Allan Riis, og han supplerer:

– Smerter er en del af at leve, men tidsånden er nok meget, at det ikke må gøre ondt. Når vi behandler smerter i ryggen, så er det symptombehandling, for der er ikke en diagnose – så behandlingen består faktisk i at presse sig selv, også selvom det kan være smertefuldt. Men hvis man forsøger at leve, som man plejer, fortsætter med at arbejde og med at være aktiv i den udstrækning, man kan, jo bedre prognose er der for at undgå sygemelding.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter