Så farlige er UV-stråler

For meget UV-stråling kan give hudkræft, modermærkekræft og øjenskader.

For meget UV-stråling fra solarier og sol er skidt for helbredet. (© Getty Images)

Når vi er i solen, så er det de ultraviolette stråler (UV-stråler), som påvirker vores krop både positivt og negativt.

Man opdeler UV-strålerne i UV-A, UV-B og UV-C. Og i solarierne er der tale om mere UV-A-stråling og mindre UV-B-stråling end i solens stråler, og der er slet ingen UV-C-stråling i solarierne.

UV-A-stråler er generelt mindre farlige, men trænger til gengæld dybere ned i huden og kan derfor stadig være farlige og gøre huden rynket.

En vigtig gavnlig effekt er, at især UV-B-stråler danner D-vitamin i vores hud. Blot nogle få minutters ophold i solen i sommerhalvåret er nok, mens solens stråler er for svage i Danmark i vinterhalvåret til at danne tilstrækkelig D-vitamin.

Der er dog også mange sundhedsskadelige bivirkninger ved UV-stråler, og Kræftens Bekæmpelse fraråder derfor, at man går i solarium:

  • Hudkræft – den mest almindelige form for kræft i Danmark med 13.500 tilfælde om året. Kan opstå overalt i huden og ofte på steder, som er meget udsat for sollys. Almindelig hudkræft spreder sig sjældent, og sygdommen er oftest nem at behandle. De fleste patienter får nye tilfælde af sygdommen. Det er anslået, at uv-stråling er årsag til almindelig hudkræft i op til 90 procent af tilfældene. Jo flere UV-stråler i løbet af livet, jo større risiko har man.

  • Modermærkekræft – rammer cirka 1.800 personer om året i Danmark. Sygdommen kommer ofte, hvor der i forvejen er skønhedspletter eller modermærker, men størstedelen af modermærkekræfttilfælde opstår uden forudgående modermærke. Modermærkekræft kan sprede sig i kroppen, men hvis sygdommen bliver opdaget i tide, er der gode chancer for helbredelse særligt ved kirurgi. Der er 60 procent øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man går i solarium, inden man fylder 35 år.

  • Øjenskader – svejseøjne eller sneblindhed kan opstå af især UV-C-stråler og UV-B-stråler. Øjets linse kan også tage skade af for meget UV-B-stråling og UV-A-stråling, og det kan give grå stær senere i livet.

  • Solskoldning – rødlig, irriteret hud. Forårsages især af UV-C-stråler og UV-B-stråler.

  • Kilde: DMI og Kræftens Bekæmpelse

Facebook
Twitter