Sådan børster du dit barns tænder

Bare to daglige tandbørstninger skal der til for at sikre dit barn sunde tænder. Se vores film om, hvordan du børster dit barns tænder.

Bare to daglige tandbørstninger skal der til for at sikre dit barn sunde tænder. Men det kan være noget af en udfordring, når der er skrig og skrål involveret.

Men det er dét, der skal til for at holde de små fra ubehagelige indgreb hos tandlægen, forklarer overtandlæge i Herlev kommunale tandpleje Anne Kaae-Nielsen.

Ifølge tal fra Statens Centrale Odontologiske Register har de fleste danske børn sunde tænder, men 10-20 % har dårlige tænder. For let adgang til sodavand og sukkerholdige produkter, har helt sikkert en del af skylden, men sunde tænder begynder ifølge Anne Kaae-Nielsen med god tandhygiejene.

På ovenstående film kan du se, hvordan du skal børste tænder på dit barn.

- Det er fra den første lille hvide stump bryder frem i munden på din baby, at du skal i gang med tandbørste og tandpasta, understreger Anne Kaae-Nielsen.

Her får du ekspertens otte gode råd til tandbørstningen på dit barn.

  • Faktisk skal børnene have hjælp til tandbørstningen helt frem til 12-årsalderen. Først der er barnets motorik så udviklet, at de selv kan komme rundt i alle hjørner og kroge inde i munden.

  • Børst to gange om dagen i to minutter hver gang. Også selvom barnet stritter imod.

  • Hold læberne væk fra tænder og tandkød, når du børster.

  • Brug en lille og blød tandbørste. Er tandbørsten for stor, kan den ikke komme ordentligt rundt i munden. Og er den for hård risikerer man at lave slibeskader på tænderne.

  • Brug en tandpasta med fluor i. Det er bevist, at flourtanspasta er den mest effektive medtode til at forebygge karies. Desuden skal barnet heller ikke skylle munden efterfølgende, men bare spytte overskydende tandpasta ud.

  • Hvis barnet stritter meget imod kan det være en god ide, at holde en god øjenkontakt, f.eks ved at sidde på gulvet og lade barnet ligge med sit hoved i dit skød. På den måde kan I have øjenkontakt samtidig med, at du kan se alle tænderne i munden. Det er også en god idé, at spørge barnet om noget gør ondt, inden I starter. Der kan være blister i munden eller andet der generer, som du skal være opmærksom på, siger Anne Kaae-Nielsen.

  • Tændernde skal børstes systematisk, så du sikrer at alle flader bliver børstet. Og særlig vigtigt er det, at få børstet overgangen mellem tandkød og tænder. Her vil der altid samle sig meget skidt.

  • Anne Kaae-Nielsens sidste råd er, at rose og anerkende barnet for det, der går godt med tandbørstningen.

God fornøjelse med tandbørstningen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk