Hvis du har for lavt en niveau af D-vitamin i blodet, er du i større risiko for at få en række sygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og kræft, og blive ramt af for tidlig død, viser ny forskning.
Derfor er det vigtigt at have en god vitamin D-balance, råder professor Børge Nordestgaard, som er en af forskerne bag den nye viden. Han råder ikke til, at man propper sig med D-vitamin tilskud, men anbefaler i stedet, at man opsøger D-vitamin ad naturlig vej.
Og hvordan gør man så det?
Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. Kun i mindre grad får vi D-vitamin fra kosten, skriver Fødevarestyrelsens altomkost.dk.
Her er kilderne til D-vitamin ifølge altomkost.dk:
D-vitamin fra solen
D-vitamin dannes i huden i sommerhalvåret, når den rammes af solens ultraviolette stråler. Hvor meget D-vitamin, der dannes, afhænger af, hvor stærk solens UVB-stråling er, og hvor længe man opholder sig i solen.
I sommerhalvåret – fra maj til september – er solens lys i Danmark så kraftigt, at den nødvendige D-vitamin er dannet i løbet af få minutter midt på dagen. I ydertimerne skal der lidt mere tid til. Længere tids ophold i solen giver ikke et større lager af D-vitamin i kroppen.
I vinterhalvåret – fra oktober til april – er solens stråling i Danmark ikke stærk nok til, at der dannes D-vitamin i huden, og man tærer på D-vitaminlageret dannet om sommeren. D-vitaminniveauet i blodet svinger derfor naturligt med årstiderne og er lavere om vinteren end om sommeren.
D-vitamin fra fødevarer
Det er meget svært at få dækket sit D-vitaminbehov via kosten alene, og kostundersøgelser viser også, at vi kun får dækket en mindre del af vores D-vitaminbehov den vej. Det skyldes, at D-vitamin kun findes i større mængder i fede fisk, som fx laks, sild og makrel. Derudover forekommer D-vitamin i begrænset mængde i kød, mælk og æg.
Se video med ernæringskespert Tine Visby, der fortæller, hvordan du får D-vitamin gennem fisk:
I planteriget findes D-vitamin kun i små mængder i visse svampe. Om vinteren er det derfor ekstra vigtigt at spise D-vitaminrige fødevarer.
Spis fisk og få moderat sommersol
Det anbefales at spise 350 gram fisk om ugen, samt at huden på ansigt, underarme og underben eksponeres for sol i 5-30 minutter nogle gange om ugen i sommerhalvåret. Det er vigtigt, at solbestrålingen ikke er af så lang varighed, at den fører til rødme af huden, da det øger risikoen for hudkræft.
Brug af solcreme fører ikke til mangel på D-vitamin. Årsagen er formentlig, at solcreme ikke bruges systematisk, og at al solcreme stadig lader nogen UV-stråling passere. Også i skyggen danner huden D-vitamin.