Sådan får du et bedre liv med hedeture i overgangsalderen

Nogle kvinder er stærkt generet af hedeture, men generne kan lindres på flere måder.

Hedeture og andre gener rammer mange kvinder, når de går i overgangsalderen, når de er 45-55 år. (© Getty Images)

Mange kvinder oplever hedeture i større eller mindre grad, når de går i overgangsalderen.

Og det kan gå stærkt ud over livskvaliteten, hvis man mange gange i døgnet føler, at man er ved at brænde op – især hvis det sker meget om natten, så man ikke får sin søvn.

Men der er flere ting, som man kan gøre for at lindre generne ifølge Ditte Trolle, der er speciallæge i gynækologi og adjungeret lektor i sexologi ved Aarhus Universitet:

 1. 1

  Tage sig almindelige forholdsregler

 2. 2

  Få hormonbehandling

 3. 3

  Forsøge med alternativ behandling

1) Almindelige forholdsregler

Er man ikke voldsomt generet af hedeturene, så kan man måske klare sig uden behandling, men nøjes med at forebygge og lindre med nogle enkelte forholdsregler.

- Det gælder om at sørge for ikke at få det for varmt. Det kan for eksempel være at sove i et køligt lokale, have tøj på i lag som kan tages af eller drikke meget koldt i løbet af dagen, siger Ditte Trolle.

Samtidig gælder det om at undgå de ting, som mange oplever kan fremprovokere hedeturene. Det kan for eksempel være:

 • Kaffe

 • Alkohol

 • Stærkt krydret mad

 • Stress

 • Varme omgivelser

2) Hormonbehandling

Det mest effektive mod hedeture er behandling med det kvindelige hormon østrogen. Men ulempen ved det er, at hormonerne kan give en lille øget risiko for andre sygdomme som brystkræft.

En almindelig dansk kvinde har omkring 10 procents risiko for at udvikle brystkræft, og hvis man er i hormonbehandling i fem år, så stiger risikoen til 10,5 procent.

Det fortæller Anette Tønnes Pedersen, der er overlæge på Rigshospitalets gynækologiske klinik.

- For nogle kvinder er det en øget risiko, som de ikke ønsker at løbe. For andre kvinder er en risiko på 10 eller 10,5 procent stort set det samme, og de er villige til at løbe den lille øgede risiko mod at slippe for gener ved overgangsalderen, siger Anette Tønnes Pedersen.

Hormonbehandling kan også øge risikoen for blodprop og hjerte-kar-sygdomme.

Derfor råder speciallæge Ditte Trolle kvinder til at gå til egen læge og lave en afvejning af, hvor store deres gener er i forhold til deres individuelle risiko, som bliver påvirket af for eksempel overvægt, sukkersyge og forhøjet blodtryk.

- Til syvende og sidst er det hver enkelt kvindes egen beslutning at træffe, efter at de er blevet oplyst om fordele og ulemper, siger Ditte Trolle.

Hendes personlige tommelfingerregel er, at sunde og raske kvinder overordnet godt kan tage hormonbehandling i op til fem år – især hvis kvinden er under 60 år, og det er mindre end 10 år siden, at hun fik sidste menstruation.

3) Alternativ behandling

Er man generet af hedeture, og ønsker man ikke hormonbehandling af den ene eller anden grund, så kan man forsøge sig med alternative behandlingsformer.

Nogle kvinder føler en gavnlig effekt af eksempelvis forskellige former for fysisk aktivitet som ”hormon-yoga”, naturpræparater eller mad med planteøstrogen som f.eks. soja, hørfrø og rødkløver.

- Indtil videre er der ikke videnskabelig dokumentation for, at andet end almindelig hormonbehandling har en effekt. Men hvis folk synes, at de mærker en god effekt, så er det jo fint, siger speciallæge Ditte Trolle.

Du kan se mere om overgangsalderen i Sundhedsmagasinet på DR1 i aften klokken 21.55.