Sådan laver du stort i naturen

"Skal man, så skal man", også selv om man er på skovtur. Men hvordan gør man det så bedst?

(© Colourbox)

Det er sommer, det er sol, og det er lørdag, og så skal familien i skoven. Eller til stranden. Eller i hvert fald udenfor på en eller anden vis.

Og der er nu ikke noget som en tur i skoven med hele familien. Med madkurv, tæppe og parasol. Det er som om, at maden smager bedre i det fri, og ser man ikke også lidt bedre ud?

Men bum, bum, bum.., hvad så når kartoffelsalaten og frikadellerne er spist, når kaffen og kagen er onduleret … så skal man på toilettet. Det kan endda gå, så længe man kun skal bimmelim. Men hvis man ligefrem skal bummelum, så er man ilde stedt i naturen, og så er gode råd dyre.

Gå afsides og grav et lille hul

Vi har spurgt Tomas Vilstrup, der er naturvejleder i FDF Friluftscenter Sletten. For er der nogen, der ved, hvordan man gebærder sig i naturen, så er det naturligvis spejderne.

- Først og fremmest skal man sørge for at finde et sted, hvor man ikke støder nogen, mens man er på toilettet, forklarer han.

- Og så vil jeg anbefale, at man graver et hul, som man kan bruge som wc. Derfor kan det være en god ide at have en lille planteskovl med. Hvis man ikke har sådan en ved hånden, så find et sted, hvor du kan skubbe en stor sten eller et stykke træ til side, som du kan skubbe tilbage igen, når du er færdig, så dine efterladenskaber ikke flyver rundt i naturen. Det er også sådan, man gør på fjeldet oppe i Norge, hvor man jo i sagens natur ikke kan komme til at grave et hul.

Tænk på komforten

Og så er der jo forskel på, hvor fit man er til at sidde på hug og lave stort, og hvor længe man er nødt til at sidde. Men hvis man vil spare lårbasserne, så kan man godt udse sig et sted, hvor det er lidt mere komfortabelt.

- Hvis man kan finde et sted, hvor der er en gren i den rette højde, som man kan holde ved, mens man er på toilettet. Eller et stort træ, som man kan læne sig op ad.

Og inden man sætter sig ned, skal man måske også lige sørge for at have noget wc-papir ved hånden. Enten en rulle man har husket hjemmefra. Eller i nødstilfælde et stort blad.

- Og her kan det være en god ide lige at teste, hvor stærkt et blad det er, man har fået fat i. Om fingeren går lige igennem, eller om det kan holde til, at man gnubber det lidt.

WC-papir skal man ikke være bange for at bruge. Det er nedbrydeligt og vil relativt hurtigt blive omsat af mikro-organismerne i jorden.

Forstyrrer den offentlige orden

Men må man overhovedet forrette sin nødtørft i naturen? Nej, faktisk ikke, hvis ikke man har fået tilladelse, fortæller Lars Bendix Poulsen, der er forstfuldmægtig i Naturstyrelsen:

- Der ingen bestemmelser i naturbeskyttelsesloven om det, men det betyder ikke, at det er tilladt at forrette nødtørft på anden mands ejendom. Ordensbekendtgørelsen regulerer den offentlige ro og orden, og § 3 fastlægger: " Det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre.....", og det gælder ifølge politiet og Karnovs lovsamling også forrettelse af nødtørft. Og hvis det sker "på steder, hvortil der ikke er almindelig adgang, og medfører de forstyrrelser af den offentlige orden, kan politiet påbyde, at de bringes til ophør".

Han tilføjer dog, at der nok også eksisterer en uskreven regel, der hedder: "Skal man, så skal man". Og den gælder også - men så skal man placere sig væk fra veje og stier, finde et sted, hvor træer og buske kan skærme for andres indsyn til herlighederne og dække sine efterladenskaber til.