Sådan motiverer du dig selv til sundere livsstil

Det er vigtigt at kende forskellen på ydre og indre motivation, når du vil ændre livsstil.

De rigtige mænd startede deres rejse med korslagte arme og ingen indre motivation. Men nogle af dem har nu lært at finde den frem. (Foto: © MakeitBee Production, dr)

De fleste vil gerne være sunde og have et godt helbred. Men er man samtidig vild med basser, bajere og bagdelen i sofaen ligesom de rigtige mænd, så kan det være svært at ændre vaner.

Hvis man vil begynde at røre sig lidt mere og spise sundere, så er det derfor vigtigt at se på ens motivation.

Ydre motivation

De fleste vil starte med en ydre motivation, men på sigt er det vigtigt også at få den indre motivation med, fortæller de rigtige mænds træner Jacob Søndergaard.

- Se den ydre motivation, hvor det er udefrakommende faktorer, der primært får dig til at gøre tingene. Det kunne være anerkendelse, løn, ros, frygt for ydmygelse og andet i den stil, siger Jacob Søndergaard.

- Det er typisk i starten af en proces, at den ydre motivation vejer tungt. Et eksempel er Xterraen, som håndværkerne fra ’Rigtige mænd’ var igennem. Det var et nøje defineret mål, hvor træning, restitution og ernæring var et middel mod målet.

Indre motivation

Når du har været i gang med at træne og spise sundt over længere tid, så vil du forhåbentlig mærke resultaterne og måske i højere grad mærke den indre motivation.

- Se den indre motivation, som den der drives af et indre ønske, lyst og interesse. Det kunne være et indre ønske om at mærke den forøgede energi, glæden ved bevægelse, følelsen mens du træner eller bagefter, siger Jacob Søndergaard.

- Den indre motivation kan være kendetegnet ved, at du mærker en effekt, både på livvidden, energien, sexlysten og spejlbilledet. Du træner regelmæssigt, gerne sammen med andre. Og du har måske fået sat system i bestilling af grøntsager over nettet, så du får dem hver uge. Bum. Den gode vane er etableret, og du skal ikke tænke over at være sund længere.

Råd til at øge motivationen

Alle er konstant påvirket af både eksterne og interne faktorer, men skal vi fastholde sunde vaner, så er det typisk den indre motivation, der er vigtig.

Ifølge Jacob Søndergaard er der tre faktorer, der har stor indflydelse på at øge den indre motivation.

  1. 1

    Behov for kompetence: Det er vigtigt for os at mærke, at vi lærer eller laver noget, som giver mening.

  2. 2

    Behov for selvstyring: Vi vil selv have indflydelse på processen, dvs. der skal være valgmuligheder undervejs i forløbet. Og ikke bare en stringent plan uden mulighed for afvigelser.

  3. 3

    Behov for tilhørsforhold: At være en del af en større gruppe er altafgørende for, hvor meningsfyldt vi vurderer en given adfærd.

- Så for at øge den indre motivation, så er det væsentligt at få inddraget disse tre elementer. Så få blod på tanden ved at finde et mål, der tænder dig. Sæt lave delmål, så du får succes. Find nogle at træne med. Og få følelsen af, at du har initiativet, siger Jacob Søndergaard.