Sådan rammer tømmermænd krop og sind

DR3 sætter i det nye år fokus på unges druk. Her har vi samlet et overblik over de typiske tømmermændssymptomer.

DR3 sætter i starten af det nye år fokus på, hvorfor unge danskere drikker, som de gør, og hvilke konsekvenser det har.

Det sker i programmerne ”Druktur retur”, ”Tømmermændshospitalet” og ”Min brander – til skræk og advarsel”. Temaet starter 1. janauar.

Herunder kan du se nogle af symptomerne på tømmermænd og en smule om, hvordan du måske kan komme dem til livs.

Dehydrering
Drik vand, drik vand, drik vand. Rådet er fast inventar, når det kommer til forebyggelse af tømmermænd og med god grund. En stor del af tømmermændene skyldes nemlig, at alkohol virker vanddrivende. Derfor er en tør mund og dehydrering en fast del af tømmermændene for mange. Sundhedskorrespondent i DR Peter Qvortrup Geisling foreslår, at man drikker mindst lige så meget vand, som man drikker alkohol.

Hovedpine
Et af de symptomer, de fleste nok kæmper med dagen derpå, er hovedpinen. Den er til dels et resultat af dehydreringen, da blodkarrene trækker sig sammen og hjernen skrumper an anelse. Desuden er der også nogle stoffer ud over alkoholen, der kan give tømmermænd. Det er blandt andet stoffet methanol.

Et råd er ifølge Peter Qvortrup Geisling at holde sig til den lyse spiritus.

- Generelt er det sådan, at den mørke alkohol som whisky, rødvin eller portvin giver værre tømmermænd. Det hænger sammen med de stoffer, der blandt andet findes i de kar, som de lagres i, siger han.

Kvalme og opkast
Alkohol kan irritere mavesækken og øge produktionen af galde og mavesyre. Det kan føre til mavepine og kvalme.

Søvnforstyrrelser
Selvom nogle måske føler, at de nærmest besvimer, så snart rammer hovedpuden efter en aften i byen, så har alkohol faktisk en dårlig effekt på søvnen. Man tilbringer mindre tid i REM-søvnen - drømmesøvnen.

Nedsat opmærksomhed og koncentrationsbesvær
Skal du i byen, er det en god idé at have fri dagen efter. Mange oplever nemlig koncentrationsbesvær og forringet korttidshukommelse. Det er ikke kun alkoholens skyld, men skyldes for mange også, at man mangler søvn.

Dårligt humør
Efter en aften med lidt for mange drinks oplever nogle de såkaldte tømmermændsblues. Man kan være i dårligt humør, være irritabel og måske endda have en følelse af angst og depression.

Nogle af problemet kan kommes til livs, hvis man opfører sig pænt i byen.

- Hvis man virkelig opfører sig tåbeligt og lægger an på chefens kone, kan man næste dag opleve nogle fysiske symptomer på grund af noget psykisk, siger Peter Qvortrup Geisling.

- Desuden sover man ofte ikke særlig godt, og det kan også forklare noget af irritationen.

For lavt blodsukker
Alkohol kan føre til lavt blodsukker, da leveren har travlt med at nedbryde alkohol og derfor ikke i lige så høj grad kan producere sukker.

Tobak gør det værre
Har man røget, eller har man måske været i et meget røgfyldt lokale, så kan tømmermændene også være ekstra slemme på grund af giftstofferne i tobakken.

Fed mad og piskefløde før byen

Skal man i byen, har Peter Qvortrup Geisling et par råd til, hvad der kan gøres for at forebygge nogle af tømmermændene.

- Noget af det bedste forebyggelse er at spise noget fedtholdigt og drikke lige så meget vand, som man drikker alkohol. Der er også det gode gamle diplomatråd: Drik en kvart liter piskefløde før, du begynder at drikke, siger han.

Man skal i hvert aldrig drikke på tom mave.

- Skal jeg til fest, hvor jeg ved, der er snaps med det samme, og inden maden når at lægge sig, så spiser jeg tit noget inden, så jeg ikke starter på tom mave, siger han.