Sådan vælger du den rigtige tandlæge

GUIDE Vælg en tandlæge, du har tillid til og få tilbud på skrift, råder Forbrugerrådet blandt andet.

De færreste holder af at komme hos tandlægen, men vi er nødt til det. Og hvilken vælger man så? (© ColourBox)

Nogle af os går tilsyneladende meget til tandlægen.

I hvert fald er kassen med penge til tilskud sluppet op før tid, fortæller Danske Regioner, og det kan skyldes, at for mange er blevet placeret i kategorien "gule" patienter, som kan få tilskud til tandlægebehandling mere end en gang om året.

For et år siden indførte man en inddeling af tandlægepatienter i en rød, gul eller grøn kategori.

Inddelingen, som tandlægen selv foretager, skulle sikre, at man kom til tandlæge efter behov.

Men det kan være svært som forbruger - eller patient - at vide, om man får den behandling hos tandlægen, som man har behov for, i rette interval. I det hele taget kan det være svært at vælge, hvilken tandlæge man skal bruge.

Tandlægemarkedet kan ikke være styret af konkurrence

For det er lidt af en jungle at finde rundt i, siger seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk på sundhedsområdet, Signe Jensen:

- Man har jo historisk set besluttet her i Danmark, at tandlægebehandling er privatfinansieret med et lille offentligt tilskud. De frie markedskræfter og det frie valg skulle give øget konkurrence, og det skulle i princippet give lavere priser. Men sådan er det ikke. For når det gælder tandlægebehandling, så er det jo også fornuftigt med en vis kontinuitet i form af, at man kommer fast hos den samme tandlæge, og så er de frie markedskræfter alligevel ikke i spil.

- Vores anbefaling til forbrugerne er, at de skal være kritiske, ligesom de er med andre ting i livet, der koster en masse penge. Det vil sige: Få en second opinion hos en anden tandlæge, hvis du er i tvivl, få tilbud på skrift ved større indgreb og stil spørgsmål til tandlægen. Så du bliver en kritisk forbruger.

Forbrugerrådet Tænk har lavet denne stribe gode råd, som kan hjælpe forbrugerne med at foretage det valg:

1. Priser: Sammenlign før du vælger

Behandlinger, der er store og komplicerede, fastsætter tandlægen selv priserne på, og de kan derfor variere meget fra tandlæge til tandlæge.

Tandlægerne skal oplyse prisen på forhånd på 8 af de mest almindelige af denne type behandlinger. Og de bliver desuden slået op på sundhed.dk, hvor du kan sammenligne dem.

Find pris på tandlægebehandling på sundhed.dk

Du kan eventuelt supplere med at søge på andre hjemmesider, der har specialiseret sig i hjælpe dig med finde tilbud på din tandlægebehandling.

2. Forhandl om prisen

Tilbud kan du indhente fra andre tandlæger ved større behandlinger. Det kan godt betale sig at forhandle om prisen. 4 ud af 5 forbrugere, der forhandlede pris hos tandlægen, opnåede bedre pris eller vilkår. Det viser en undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Skift tandlæge, hvis du er utilfreds med priserne eller tandlægens arbejde.

3. Vælg en tandlæge, du har tillid til

Tandlægens kvalitet er svær at tjekke. Vælg derfor en tandlæge, du har tillid til. Spørg i dit netværk, om nogen kan anbefale en tandlæge.

Sundhedsstyrelsens tilsynsliste over tandlæger, der har påbud, er i skærpet tilsyn eller har fået indskrænkning af deres autorisation, kan du også tjekke, før du vælger tandlæge.

Søg på tandlægens navn i autorisationsregistret hos Styrelsen for Patientsikkerhed her

4. Vær kritisk og få tilbud på skrift

Pris og kvalitet skal du spørge ind til og du skal være kritisk over for forslag til behandlinger. Er du i tvivl om tandlægens forslag til en behandling, kan du få en vurdering hos en anden tandlæge.

Tilbud skal du have på skrift, hvis du skal have en større behandling. Og få gerne flere tilbud, ligesom hvis det var et stykke håndværkerarbejde. Er din egenbetaling mindst 2.500 kroner, har tandlægen pligt til at give et skriftligt tilbud.

5. Tilskud til din behandling

Tandlægeforeningen og regionerne har aftalt faste priser på mindre behandlinger, som for eksempel tandrensning og små fyldninger. Disse behandlinger udløser tilskud fra din region.

Priserne står på Tandlægeforeningens og de fleste tandlægers hjemmesider. En række andre og lidt større behandlinger udløser stadig tilskud, men her kan tandlægerne selv sætte prisen.

6. Behandling i udlandet: Undersøg om det kan betale sig

Tilskud fra din region kan medbringes til alle EU-lande plus Norge og Island. Det kan nogle gange godt betale sig at blive behandlet i udlandet, men overvej om prisen, rejsen og dit tidsforbrug hænger sammen. Husk at spørge til efterbehandling, så du ved, hvor mange gange du skal møde op.

Tandlæger i udlandet er ikke omfattet af det danske klagesystem. Det skal du huske at være opmærksom på, hvis du rejser uden for landets grænser og får ordnet dine tænder.

Du kan få hjælp til at klage i behandlingslandet hos forbrugereuropa.dk

Klager over en tandlæge uden for Europa, kan du forsøge at ordne ved at kontakte landets sundhedsmyndigheder og den danske ambassade i landet.

7. Søg erstatning og klag, hvis du er utilfreds

Utilfredshed med tandlægens arbejde eller med skader fra behandlingen, kan du klage over og søge erstatning for. Det foregår to forskellige steder og Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du starter en sag begge steder.

Se her, hvordan du gør

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk