Sara blev forbrændt på en tredjedel af kroppen: Hold jer langt væk fra køreledninger

Du kan blive ramt af stød og blive voldsomt forbrændt, selv om du er flere meter fra ledningen, advarer hun og en brandsårslæge om.

(© dr)

Onsdag den 30. november kom 25-årige Sara Sinkjær sammen med sin ven Alfred forbi et godsbaneområde i Valby ved København og fik den idé at klatre ind over hegnet til togene.

Der stod et godstog og fristede. Sara har egentlig altid klatret meget - både i træer og op ad bygninger - så hun kiggede op ad toget og bemærkede, at dét kunne man godt klatre op ad, hvis man ville…… Og så husker hun ikke mere.

Men det, som hun har fået at vide af sin ven, Alfred, som lige i det øjeblik stod med ryggen til, er, at da han vender sig om, ligger hun på taget af toget og brænder. Hun er åbenbart klatret op på toget, og dér er hun simpelthen kommet for tæt på en køreledning og er blevet ramt af strømmen.

Alfred fik ringet 112 og gik i gang med førstehjælp. Sara kom på Rigshospitalet og blev lagt i kunstigt koma. Ni dage lå hun der, mens familie og venner vred deres hænder og ikke anede, hvordan det ville gå hende.

Hun var forbrændt på 30 procent af kroppen. Hele forsiden af hendes overkrop og et stykke op ad halsen og ansigtet var forvandlet til store, åbne, væskende sår. To måneder efter ulykken var hun indlagt på hospitalet.

Historien fortæller Sara, da hun i programmet ”Nærradiofonien” kommer på besøg i det mobile radiostudie hos Jakob Riising og Mads Steffensen, og du kan møde hende i klippet nedenfor. Se hele programmet på dr.dk/tv

Hold dig LANGT væk

Afdelingslæge på Rigshospitalets brandsårsafdeling, Rikke Holmgaard, er en af de læger, der har behandlet Sara. Og hun vil gerne bruge Saras historie som anledning til på det allerkraftigste at advare mod at eksperimentere med strøm på den måde:

- Lad helt være med at eksperimentere med de her ting. Hold dig langt væk fra ledninger med stærk strøm. For hvis du bliver ramt og overlever, så er du mærket for livet, siger hun.

Det er heldigvis hverken hver eller hveranden uge, at de på Rigshospitalet får patienter som Sara ind, men det er da sket fire gange inden for det seneste halve år, fortæller Rikke Holmgaard:

- Og én af de ting, jeg er blevet opmærksom på, er, at mange af dem ikke ved, at man ikke nødvendigvis behøver røre ved fx køreledninger for at blive ramt af strømmen. Selv om man kun er i nærheden af ledningen, kan stærk strøm springe fra ledningen over på personen, så man får stød via en lysbue. Den afsætter energi i form af varme, hvorved der opstår en voldsom eksplosion og dermed en forbrænding.

- Den elektriske strøm kan føre til hjertestop, som man med stor sandsynlighed dør af, men også give meget alvorlige forbrændinger.

Og eftersom den lysbue, der giver stød, afhænger af forskellige faktorer som strømstyrke, vejrforhold og afstand, så er den meget uforudsigelig, understreger Rikke Holmgaard.

- Og det vil sige, at det er svært at vide nøjagtigt, hvor tæt man kan komme på uden at komme til skade.

Arvævet gør huden stiv

Sara Sinkjær er selv overrasket over, at hun rent faktisk klatrede op på godstoget den aften. For lige siden hun oplevede, at en veninde faldt ud over en altan, har hun faktisk været væsentlig mere påpasselig med sit klatreri, har tænkt over om grenene nu kunne bære. Ikke desto mindre gjorde hun det altså den aften i november sidste år.

Og det har haft store konsekvenser for hende. Hun har fået transplanteret hud til sin forbrændte overkrop fra andre steder på kroppen, og hun kommer stadig fast på Rigshospitalet en gang om måneden for at få sprøjtet steroider ind, der skal smidiggøre arvævet på hendes krop.

Arrene forsvinder aldrig, dem må hun leve med. Men faktisk kunne det have været værre:

- Som det ser ud nu, så undgår jeg yderligere operationer, og det kan jeg et stykke hen ad vejen takke mig selv for, for jeg har været meget konsekvent med at lave øvelser, der skal smidiggøre arvævet, hver evig eneste dag, siger Sara Sinkjær.

- Lige efter ulykken kunne jeg fx slet ikke løfte mine arme op, fordi huden omkring armhulerne var blevet så stram og stiv. Og det, man skal gøre, er at lave øvelser, hvor du faktisk flækker huden en lille smule hver dag. Og nu kan jeg faktisk løfte armene.

Skadet for livet

Skaderne efter nærkontakt med stærk strøm er mest alvorlige, hvis man decideret tager fat i fx køreledningen, fordi det giver både indre og ydre forbrændinger, forklarer afdelingslæge på Rigshospitalets brandsårsafdeling, Rikke Holmgaard:

- Men fælles for alle de patienter, der har været udsat for denne her type af ulykke, er, at det får konsekvenser for resten af deres liv. Der kommer ardannelse, og det kan få både kosmetiske og funktionelle følger.

- Dybe ansigtsforbrændinger kan medføre, at man mister øjne, næse og ører. Men også fingrene er særligt udsatte, fordi det er meget små og fine led, og hvis der er brændt helt ind til de små sener eller knoglerne, er man nødt til at amputere en eller flere fingre.

Patienter med meget arvæv på kroppen får også problemer med termoreguleringen – det vil sige, at de ikke kan mærke kulde eller varme. De kan fx ikke svede.

- Hvis man ikke holder smidigheden i hud og led ved lige med øvelser og træning, vil huden skrumpe og leddene blive stive, og så vil man få problemer med at bevæge sig.

- Hos børn med dybe forbrændinger, vil disse stramninger kunne påvirke deres vækst, og de vil ofte skulle opereres gentagne gange gennem livet, så huden tilpasses, i takt med, at de vokser.

Der er så meget at leve for

Sara Sinkjær har holdt orlov fra sit studium på universitetet i Roskilde siden den ulykke, der ikke bare har forandret hendes krop, men også hendes syn verden og livet.

- Jeg synes på mange måder stadig, jeg er den samme, og så alligevel, så har ulykken gjort mig mere klarsynet omkring, hvad der betyder noget her i livet, og hvad jeg vil. Det er som om, der er en masse støj, der er blevet fjernet.

- Og så har den paradoksalt nok højnet min selvtillid helt sindssygt. For jeg har fundet ud af, at jeg bare har så mange fantastiske venner og en fantastisk familie, som giver mig så meget at leve for. Tænk sig, at jeg hver dag får besøg og får beskeder, hvor mine venner siger til mig, at de elsker mig, og at jeg er super sej. Og så tænker jeg, at "hvis alle de mennesker, som jeg synes er super seje, siger, at jeg er sej, så er jeg det nok".

  • Henover sommeren har en campingvogn, der er omdannet til en mobil radiostation trillet rundt på de danske landeveje. Værterne Mads Steffensen og Jakob Riising camperer i nogle af de miljøer, der ikke så ofte er fokus på og møder nogle af de mennesker, som kender miljøerne indgående, og som har lyst til at sætte ord på, hvor de er i livet netop nu.

  • Første program blev lavet på epilepsihospitalet Filadelfia ved Dianalund. Andet program på Rigshospitalet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk