Simple øvelser kan hjælpe din overanstrengte stemme

Bruger du også din stemme meget? Det gør de to pædagoger, der her praktiserer stemmetræning.

I børnehaven Molevitten bruger pædagogerne deres stemmer mange timer hver dag.

Måske hører du også til et af de mennesker, der skal bruge stemmen meget i dit arbejde og kender til problemer med overanstrengelse, træthed og hæshed i stemmen.

Både mænd og kvinder kan få problemer med deres stemmer. Men det er oftere kvinder, der får problemer med overanstrengelse af stemmen. Forklaringen er, at deres stemmelæber kun er mellem ni og 13 millimeter lange. Mænds stemmelæber er fra 15-20 millimeter. Derfor taler kvinder med en frekvens, der får stemmelæberne til at mødes mellem 200 og 220 gange i sekundet. Det er dobbelt så mange gange som hos mænd.

Stemmen kan blive træt

Hvis man som pædagogerne i Molevitten bruger stemmen en tredjedel af en arbejdsdag på otte timer, så bruger man stemmelæberne tre millioner gange – og hertil skal man lægge alt det, man siger i sin fritid.

Thea Sejr er retoriker. Hendes arbejde består i at forbedre folks stemmer.

- Det er min erfaring, at især mennesker, der bruger deres stemme meget ofte, bruger den forkert. De opdager det ved, at de bliver trætte og pludselig synes, at stemmen er slidt og ikke lyder, som den plejer, forklarer hun til Sundhedsmagasinet.

Men heldigvis kan man ved relativt enkle øvelser genvinde stemmens styrke.

I Molevitten har pædagogen Anne Beck Lisberg allerede i forvejen en hæs stemme. Det ved hun, men hun møder ofte, at folk spørger til hendes hæshed:

- Jeg tænker nogle gange, om nye forældre her i børnehaven måske tænker, at jeg har siddet på værtshus hele aftenen i forvejen. Men der er også mange, der siger til mig – du er da forkølet. Jeg tænker da over, at folks førstehåndsindtryk måske godt kan blive påvirket af, at jeg lyder så hæs, forklarer Anne.

Øvelser skal der til

Thea Sejer har nu observeret pædagogerne, og hun forklarer, at de ved relativt enkle øvelser kan skåne og forbedre deres stemmer. Det handler først og fremmest om en bevidsthed om kropsholdning. Der skal være åbenhed i brystkassen og ligevægt i kroppen, så de muskler, der hjælper vores stemme, ikke kommer på overarbejde.

Og de øvrige øvelser handler om toneudsving, artikulation og vejrtrækning i maven.

Den type af øvelser lyder som du kan se og høre i videoen herunder:

Hæshed kan skyldes sygdom

De to pædagoger skal lave de her øvelser hver dag i to uger for at se, om det giver dem mere overskud i stemmen i løbet af deres arbejdsdag.

Der kan være flere årsager til hæshed af stemmen: Det kan være overanstrengelse, at man hoster og rømmer sig meget og endelig er tobaksrygning årsag til, at stemmebåndene bliver hævede og med tiden skaber en ru og hæs stemmeføring.

Sygdom kan også være årsag til hæshed. Er man ryger og bliver man pludselig ru og hæs i stemmen, så må der ikke gå mere end to uger, før man søger læge.

Sundhedsmagasinet handler i aften om stemmen, DR 1 kl. 21.55.

Facebook
Twitter