Skal forældre stoppe med at være nøgne foran deres børn?

To eksperter er uenige. Deltag i afstemningen.

Skal forældre på et tidspunkt skjule deres nøgenhed for børnene? To eksperter giver hver deres bud. (Foto: Sandro Di Carlo Darsa)

Hvordan skal man som forælder reagere, hvis ens skolebarn eller teenager begynder at give udtryk for, at de ikke ønsker at se på mors hængende bryster eller fars dinglende tissemand?

Det spørgsmål har Samvirke stillet to eksperter, og det er der kommet to meget forskellige svar ud af.

Børnepsykolog Susanne Boëtius fra Professionshøjskolen UCC mener, at forældre skal reagere, hvis barnet selv siger fra overfor nøgenheden.

- Hvis man kan fornemme på sit barn, at det ikke bryder sig om nøgenheden, så er det jo fordi, det er begyndt at blive kønsbevidst, og man faktisk overskrider dets grænser. Det vigtigste er at respektere barnets grænser, siger hun.

Kan påvirke vores syn på kroppen

Professor i kropskultur Verner Møller mener derimod ikke, at forældre skal stoppe med at være nøgne overfor deres børn, selv om de frabeder sig nøgenhed – og det er uanset, om børnene er 3, 16 eller 30 år gamle.

Det kan nemlig medvirke til at give børnene en forkvaklet kropsforestilling, mener han.

- Børn tager ikke skade af at se deres forældre nøgne, tværtimod. Begynder man at dække sig til, er man i gang med at gøre kroppen til noget skamfuldt selv i det mest tillidsfulde rum, som forholdet mellem forældre og børn bør være, og hvor kroppen burde være hundrede procent respekteret – uanset om den er skæv, om der er ar eller om der mangler en tå, siger Verner Møller.

Ældre har det bedre med nøgenhed

Samvirke har lavet en rundspørge blandt over 1.000 danskere, og den viser, at der er flere yngre end ældre, der mener, at forældre på et tidspunkt skal stoppe med at være nøgne foran deres børn.

Ifølge Verner Møller er forklaringen, at unge som udgangspunkt har en større kropslig usikkerhed og kan føle nøgenheden som påtrængende.

Samtidig mener han, at unge forældre i dag er mere kropsforskrækkede end 68’er-generationen, som er vokset op med en frigjort tilgang til kroppen.