Skygge er bedre kræftforebyggelse end solcreme

Solcreme kan næsten øge risikoen, fordi man tror sig mere sikker, end man er, siger overlæge.

Man får også sol, selv om man sidder i skyggen under en parasol, siger professor i hudsygdomme, Jøren Serup. Men man er mindre udsat, især for solstråler der rammer kroppen i en ret vinkel, hvilket er de farligste. (© COLOURBOX)

De fleste er efterhånden klar over, at solskoldning er noget skidt. Det gør ondt, og det øger risikoen for kræft i huden. Og i modermærkerne. Så solcreme – med høj faktor – er en fast følgesvend for de fleste soldyrkere.

Det er bare ikke nødvendigvis det bedste solråd, siger overlæge og professor i hudsygdomme Jørgen Serup, Bispebjerg Hospital.

- I forhold til at udvikle modermærkekræft, så er solcreme ikke den bedste forebyggelse.

- For nok beskytter solcremen mod solskoldning, men den beskytter ikke mod de bølgelængder i solens stråler, som giver modermærkekræft, for det er en anden bølgelængde end den, der giver skoldning. Det bedste råd i den sammenhæng er at søge skygge. Velvidende, at man også får solpåvirkning i skyggen, så er det en langt bedre beskyttelse end solcreme.

Solcreme kan få den modsatte effekt

Brug af solcreme – selv med høj faktor – beskytter altså ikke automatisk også mod modermærkekræft forårsaget af solen.

Måske faktisk tværtimod, siger Jøren Serup:

- Faktisk kan solcreme komme til at have den modsatte effekt, nemlig at man udsætter sig selv for meget for sol, fordi man smører sig så rigeligt ind i solcreme og derfor mener, at man er beskyttet mod de farlige stråler.

- Men man er altså ikke beskyttet mod de stråler, der kan føre til kræft, og derfor var det måske bedre, om man ikke havde solcreme på, fordi så fik man i det mindste en advarsel om at gå ind i skyggen, når det begyndte at brænde på huden.

Mange modermærker – større risiko

Transformationen af et modermærke til at blive ondartet hænger sammen med solen, så jo flere modermærker du har, jo større risiko er du udsat for ved solbadning.

- Det afhænger både af antallet af modermærker og deres placering på kroppen. Solens stråler er mere farlige, hvis de falder ind på modermærket i en ret vinkel, altså 90 grader.

- Så, et modermærke lige midt på maven eller ryggen er i størst risiko, hvis man ligger ned og tager solbad.

Se eksempler på, hvordan modermærkekræft kan tage sig ud på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

Modermærkekræft mere dødelig

Modermærkekræft er ikke den hyppigste form for kræft i huden. Det er de almindelige hudkræftformer. Men modermærkekræft er mere dødelig, og derfor er der grund til at holde øje med sine modermærker.

- Det er ikke tilstrækkeligt, at du går hjem og kigger dine modermærker igennem, straks du kommer hjem fra ferie. Horisonten er meget længere, minimum måneder, sandsynligvis år, siger Jørgen Serup.

- Så det bedste råd er, at man helt konsekvent kigger på sine modermærker jævnligt. Kast et blik på dem, når du alligevel tager brusebad, gerne dagligt. Så du følger med i, om de udvikler sig og bliver større, tykkere, mørkere eller mere uregelmæssige i kanten. Det kan være svært på ryggen, og i nakken fx, her må man have sin partner eller en anden til at kigge efter med jævne mellemrum.