Smertestillende piller er også medicin

Hovedpinepiller er også medicin, selv om de kan købes i håndkøb og i supermarkedet. Og bruges de forkert, kan de virke stik imod hensigten, eller blive direkte farlige.

(© colourbox)

I aften tages danskernes forbrug af smertestillende medicin under behandling på DR2 i programmet Danmark på piller. Hver dansker sluger i gennemsnit 186 svagt smertestillende piller om året. Og der kan være god grund til at kigge sit eget forbrug efter, for smertestillende piller har som al anden medicin bivirkninger.

Er der ikke én, der har en hovedpinepille? Det er sjældent, man spørger forgæves - pillerne ligger rundt om i skrivebordsskuffer, håndtasker og medicinskabe, og de færreste tænker særligt over at dele ud af dem.

De fleste hovedpiner klares jo let med en pille eller to, og sker det blot en gang imellem, er der da også sjældent problemer i det. Men kommer hovedpinen igen og igen, og bliver pillerne flere og flere, er der grund til at passe på.

Brug medicin med omtankeDet er værd at huske, at der er tale om medicin. Effektiv medicin, med bivirkninger og med risiko for overdosering. Bivirkninger optræder oftere, jo længere tid man tager stofferne, så der er god grund til at holde forbruget nede. Og så kan hovedpinepiller, ved længere tids daglig brug, såmænd give hovedpine - netop det, som mange tager dem imod.

Vælg den rette medicin De mest brugte typer hovedpinemedicin er Paracetamol, acetylsalicylsyre, og Ibuprofen. Stofferne virker omtrent lige godt på smerter, men der er forskel på bivirkninger og priser. Nogle præparater indeholder andre stoffer, som koffein eller kodein, ud over det smertestillende stof. De er som regel dyrere, men det er ikke bevist, at de virker bedre. Nogle sælges som opløselige brusetabletter, som optages lidt hurtigere end almindelige tabletter, men forskellen er ikke stor, og Lægemiddelstyrelsen anbefaler dem kun, når man ikke kan tage almindelige piller. De fleste typer virker maksimalt efter omtrent en time, og virkningen varer op til otte timer.

Ikke alle blandinger er heldige Alle tre typer medicin virker ude i vævene - i modsætning til receptpligtige smertestillende midler af eksempelvis morfin-typen, der virker på smerteopfattelsen inde i hjernen. Derfor får man ikke bedre virkning af at tage flere slags håndkøbsmedicin oveni hinanden. Håndkøbspræparaterne kan forstærke eller svække virkningen af andre medikamenter. For eksempel nedsætter både acetylsalicylsyre og Ibuprofen blodets evne til at størkne, så hvis man i forvejen får blodfortyndende medicin, skal der passes på. Håndkøbsmedicin kan også, ligesom al anden medicin, fremkalde allergi. Har man tidligere haft en allergisk reaktion på et af stofferne, bør man undgå det fremover.

Særligt for børnEndelig virker alle tre stoffer febernedsættende - så, hvis man har taget nogen af dem i de foregående timer, kan man ikke længere bedømme sygdommens forløb ved hjælp af temperaturmålinger. Skal børn have medicin, anbefales almindeligvis paracetamol. Acetylsalicylsyre skal man undgå til børn, fordi det kan øge risikoen for en meget sjælden, men også meget farlig sygdom, Reyes syndrom, som kan udvikle sig pludseligt i forbindelse med almindelige virussygdomme og angribe især hjerne og lever.De mest brugte hovedpinemidler

Paracetamol Sælges også som Pinex, Pamol eller Panodil, og er det mest brugte håndkøbspræparat mod smerter herhjemme. Bruger man det kun af og til, i anbefalede doser har det sjældent bivirkninger. Men tager man for meget af det, kan det blive farligt, fordi det kan skade leveren. En forgiftning viser sig ofte umiddelbart ved kvalme og opkastninger. En leverskade viser sig derimod først efter nogle dage, med blandt andet påvirkning af hjernen. Leverskaden kan ikke behandles - transplantation er eneste mulighed, når det er gået galt - derfor er det afgørende at komme i behandling hurtigst muligt, hvis man har taget for meget paracetamol. På grund af risikoen for leverskade ved forgiftninger, overvejes det kun at tillade salg af paracetamol i mindre mængder, for at forhindre, at for eksempel teenagere i et øjebliks fortvivlelse tager en farlig dosis - måske med uigenkaldelige følger.

Acetylsalicylsyre Sælges som Aspirin eller Magnyl, samt Treo og Idotyl (de sidste to indeholder også koffein). Det er et af de ældste lægemidler, som i gamle dage blev udvundet af pilebark. Det virker, ud over smertestillende, også blodfortyndende, det vil sige, at det får blodet til at størkne langsommere. Derfor bruges acetylsalicylsyre i små mængder også til at forebygge blodpropper. På grund af den blodfortyndende virkning får mange lettere blå mærker, når de har taget stoffet. Får man anden blodfortyndende medicin, skal man tage højde for, at acetylsalicylsyre forstærker virkningen.

Den mest almindelige bivirkning ved acetylsalicylsyre er kvalme og sviende smerter i maven, fordi stoffet irriterer slimhinderne i mave og tarm. Det svækker også overfladebeskyttelsen i slimhinderne, så ved længere tids brug kan irritationen i værste fald udvikle sig til blødende mavesår.'

Forgiftning med acetylsalicylsyre viser sig ved svimmelhed, sveden, uro, hjertebanken, øresusen, kvalme eller opkastninger, i alvorlige tilfælde forvirring, kramper og koma. Hvor meget, der skal til for at gøre skade, afhænger af ens vægt og om nyrer og lever fungerer normalt.

Ibuprofen Går også under navnene Ipren eller Ibumetin, hører til det, der kaldes gigtmidler, men sælges i håndkøb i en lavere dosis. Også Ibuprofen kan irritere slimhinderne i mave og tarm og i sværere tilfælde give blødninger. Og Ibuprofen nedsætter også blodets evne til at størkne, hvilket kan give problemer, hvis man for eksempel får blodfortyndende medicin. Forgiftninger viser sig ved svimmelhed, øresusen, forvirring og styringsproblemer og kan give skader på nyrerne.

Bruger man stofferne efter anvisningerne på pakkerne og i kortere perioder, giver de sjældent problemer eller betydende bivirkninger. Men hvis det ikke kan gøre det, er det bedst at vende problemet med sin læge for at finde frem til den bedste behandling.

Se Danmark på piller på DR2 i aften kl. 22.

Facebook
Twitter