Sociologen og sexologen: Derfor er et klap i numsen så grænseoverskridende

Jo større den sociale afstand er og jo hurtigere du tilnærmer dig en anden i nattelivet, jo større er risikoen for at skabe en konflikt. Det er social lov, siger sociolog.

Hver syvende mand og hver ottende kvinde svarer, at et klap i røven enten aldrig er okay, eller kun hvis man er i gang med at flirte med den anden. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Der er langt mellem de kvinder, der bliver glade for at blive taget på i nattelivet uden selv at have bedt om det.

Faktisk drejer det sig om så få kvinder (to procent), at de ikke er repræsentative i en rundspørge, som Epinion har lavet for DR. For mændene er billedet mere broget, men godt hver femte svarer om deres egen oplevelse med at blive taget på, at det var irriterende.

Men hvad afgør, om vi synes det er sjovt eller krænkende at blive klappet i røven?

Det afhænger blandt andet af den sociale relation til den, der rører ved en, forklarer sociolog på Aalborg Universitet Marie Bruvik Heinskou.

- Forskningen peger på, at jo mere fremmed, jo mere forsigtig skal man være. Hvis du i forvejen kender en person, så vil det ikke opleves så ubehageligt, som hvis det er en totalt fremmed, siger hun.

- Det er nærmest en social lovmæssighed, at jo længere du er væk fra den anden socialt set, og jo hurtigere du tilnærmer dig, jo større er risikoen for at skabe en konflikt.

Kønnene er enige

I rundspørgen svarer næsten hver tredje mand, der har prøvet at blive begramset i byen, at han synes det var sjovt, mens det kun gælder få procent af kvinderne.

- Nogle mænd behandler i de her tilfælde kvinder, som de måske gerne selv vil behandles. Nogle mænd vil gerne have den her direkte tilgang, og det er så der kæden hopper af, for det betyder ikke, at andre har lyst til det samme, og så er det, at det bliver grænseoverskridende, siger Jesper Bay-Hansen, der er speciallæge og klinisk sexolog.

Derfor er både konteksten for berøringen og forholdet mellem de to det springende punkt.

- Især kvinder vil opfatte det grænseoverskridende, sexistisk eller krænkende, hvis det kommer helt ud af kontekst. Hvis de altså slet ikke har inviteret til det. Men hvis det omvendt foregår på et dansegulv, hvor der i forvejen er blevet flirtet begge veje, så er det sandsynligvis ikke et problem, så har manden jo bare taget mod en invitation fra kvinden, siger han.

Og hvis man skal tro rundspørgen, som DR har lavet, er de fleste både mænd og kvinder faktisk enige om, hvornår det er okay.

Hver syvende mand og hver ottende kvinde svarer, at et klap i røven enten aldrig er okay, eller kun hvis man er i gang med at flirte med den anden.

Otte procent af mændene svarer, at et klap i røven "altid er i orden", eller at det er okay, hvis man gerne "vil flirte" med personen.

Jesper Bay-Hansen mener dog, at både kvinder og mænd har et ansvar for at være så klare som muligt i deres sprog og kropssprog, hvis konflikterne om berøringer i nattelivet skal undgås.

- Nogle mænd har meget svært ved at håndtere en afvisning. Det bliver sådan lidt døden skal jo have en årsag, så i stedet for at sige undskyld, så bliver det til forklaringer om, at hun er snerpet.

- Men der er et alternativ. Det er bedre med det samme at lægge sig fladt ned og sige undskyld og forklare, at man har misforstået situationen, og at man er ked af det. Det har mange mænd svært ved, fordi det karambolerer med deres stolthed, men det kan som så meget andet læres.

- Men samtidig kan mænd også blive usikre på kvinder, der sender blandede signaler. Så det handler om, at man ved hjælp af sproget og øjenkontakten får tunet sig ind på hinanden, så det ikke bliver et seksualiserende overraskelsesangreb, siger han.

  • Dr.dk sætter i denne uge fokus på gramseri i nattelivet.

  • Måske ikke så overraskende, er det ret udbredt, men det er faktisk ikke kun noget, der sker for kvinder.

  • Der er dog stadig stor forskel på, hvordan kvinder og mænd har det med det.

  • Vi vil også gerne høre din mening og erfaring med det. Det er anonymt, og du kan besvare spørgeskemaet her.