Sodavand bliver til fedtlever

Drikker du en liter sukkersødet sodavand om dagen i et halvt år, får du fedt i leveren, fedt i bughulen og for meget kolesterol i blodet.

(© Colourbox)

I 2008 inddelte en gruppe danske forskere 60 raske voksne i fire hold. Holdenes deltagere skulle hver aften i seks måneder drikke en liter særligt udvalgt væske:

Et hold fik vand, et andet letmælk, et tredje cola og et fjerde light cola.

Da det halve år var gået, vejede vand-, letmælk-, cola- og cola light-drikkerne - til forskernes overraskelse - omtrent det samme.

Men: Under maveskindet gemte sig en farlig forskel. De, der havde drukket sukkersødet cola, havde fået mere fedt i leveren og bughulen. Og med det, forhøjet kolesterol og fedt i blodet. De var kommet i fare for at få blodpropper, skriver Hjerteforeningen i en pressemeddelelse.

Der er forskel på kalorier

Forsøget står professor og overlæge Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitetshospital bag. Aldrig før er der lavet et lignende studie, hvor forsøgspersoner i hele seks måneder indtager en sukkersødet drik hver dag, og samtidigt sammenlignes med forsøgspersoner, der indtager andre typer drikkevarer.

- Vi vidste godt, at sukkersødet sodavand er værre for helbredet end både vand og mælk. Men at sodavand har så slem en påvirkning af kroppen, mens mælk med samme kalorieindhold ikke har en negativ effekt, vidste vi ikke. Den grad af fedtlever, sodavandsgruppen fik, gør, at der blev frigivet mere fedt til blodet fra leveren, og at de dermed får øget risiko for åreforsnævring og blodpropper, siger Bjørn Richelsen.

Regnet i kalorier, indeholder en liter cola og en liter letmælk det samme - knap 2 mJ (442 kcal). De to gruppers forsøgspersoner har altså fået lige mange kalorier. Alligevel satte colaens kalorier sig på leveren, men ikke mælkens.

Bjørn Richelsen forsikrer for, at når den daglige liter sodavand sløjfes efter forsøget, forsvinder også de farlige bivirkninger, så forsøgspersonerne fik deres gode helbred tilbage.