Solcreme beskytter ikke mod skoldning

Undersøgelse viser, at dem, der bruger solcreme, også er dem, der oftest bliver solskoldet.

(© Colourbox)

Mange danskere lægger sig i den kommende tid under sydens sol og tror, at de er beskyttet mod solskoldninger, bare de bruger solcreme. Det er de ikke, skriver Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge en ny undersøgelse er solcremebrugere dem, der oftest bliver forbrændt. Den viser også, at det er den bevidste hensigt om at blive brun, der har størst betydning for, om man også bliver solskoldet.

Har man på forhånd besluttet sig for at vende brun hjem fra ferien, er risikoen for også at blive rød faretruende stor. Ifølge en ny undersøgelse af danskernes solferievaner er det den bevidste hensigt om at blive brun, der er den allerstørste risikofaktor i forhold til solskoldninger. Og det billede ændrer sig ikke, selv om man bruger solbeskyttelse.

Faktisk bliver dem, der bruger solcreme, oftere solskoldede end andre, viser undersøgelsen, der netop er offentliggjort i Scandinavian Journal of Public Health.

Undersøgelsen bygger på svar fra flere end 11.000 repræsentativt udvalgte danskere, der blandt andet er blevet spurgt om deres ferievaner, udsættelse for sollys og valg af solbeskyttelse.

To tredjedele af dem, som tager på ferie til solrige destinationer, svarede, at de helt bevidst opholder sig i solen for at blive brune. Samme gruppe blev mere end tre gange så ofte forbrændt sammenlignet med dem, som ikke bevidst søger solen for at få en brun kulør.

- Baggrunden for undersøgelsen er et ønske om at finde ud af, hvordan vi kan reducere danskernes solskoldninger, da solskoldning er vores bedste indikator for senere at udvikle hud- og modermærkekræft. Det vi kan se er, at mange flere af dem, der bevidst vælger at solbade for at blive brune, også bliver solskoldede, siger Brian Køster, forsker i Kræftens Bekæmpelse og en af forfatterne til undersøgelsen.

Solcreme er ingen garanti
Svarene viser også, at dem, der solbader, er dem, der hyppigst bruger solcreme. Det er formentlig også en af grundene til, at undersøgelsen paradoksalt nok viser, at solcremebrugerne oftere bliver solskoldede.

-Vi kan ikke udlede årsagerne, men blot konstatere, at der er en sammenhæng mellem solskoldninger og brug af solcreme. Vi kan for eksempel ikke se, om folk bruger solcreme, fordi de allerede er blevet forbrændt eller fordi, de vil undgå at blive forbrændt. Men vi ved fra andre undersøgelser, at danskerne bruger solcremen til at forlænge tiden i solen, og det kan være en af grundene til, at flere solcremebrugere bliver forbrændt, siger Brian Køster.

Brug solcremen rigtigt

  • Husk at smøre rigeligt solcreme på og smør den på i god tid. Smør igen ved længere tid i solen og efter at have været i vandet.
  • Skal faktortallet holde, skal man smøre rigeligt solcreme på. En god tommelfingerregel er én håndfuld til én krop.
  • Bliver solcreme smurt på i for tyndt lag nedsættes solcremens faktortal og dermed den beskyttende virkning. Smører man sig f.eks. med faktor 15 i et tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til ca. faktor 2.
  • Solcreme kan forlænge den tid, man kan være i solen, men det er ikke en fribillet til at være der i lang tid. Faktor 15 betyder, at det tager 15 gange så lang tid for huden at blive rød – med det forudsætter, at man har smurt sig med rigelige mængder.
  • For de fleste danskere er faktor 15 tilstrækkeligt, men faktortallet kan med fordel sættes op, hvis man har meget lys hud, rejser på solferie eller ikke kan undgå at være længe i solen.
  • Husk at ingen solcreme kan stoppe UV-strålingen 100%.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse