Sover du også dårligt ved fuldmåne?

Fuldmånen har fået en masse mennesker til at erklære sig månesyge på de sociale medier. Men hvor meget ved vi egentlig om månen og dens effekt på os?

Fuldmånen har altid været omgærdet af mystik, og studier peger på, at den har indflydelse på menneskers cyklus. (© DR)

Det har lige været fuldmåne, og den tid på måneden har altid været omgærdet af magi og mystik.

Fænomenet indtræffer cirka en gang om måneden, når solen, jorden og månen står på lige linje med månen længst fra solen.

Og den fulde måne er gennem tiderne blevet beskyldt for meget: Den kan sætte fødsler i gang, den kan sætte fut under iltre temperamenter, og så får den lysende fuldmåne skyld for at hindre folk i at sove godt om natten.

Men kan det have sin rigtighed?

- Spørger du en naturvidenskabelig orienteret læge som mig, så er det forventelige svar: Nej! Og: Det er indbildning, forklarer læge og foredragsholder Jerk Langer til Aftenshowet.

Mange sover lettere

Men så begyndte han selv at dykke ned i den videnskabelige litteratur om emnet:

- Her fandt jeg ud af, at der i hvert fald er studier, der indikerer, at søvnen påvirkes af fuldmånen. Ifølge de studier, så ser det ud til, at mange har sværere ved at falde i søvn, man sover i kortere tid, og de enkelte søvnfaser ændrer sig under fuldmåne, så man sover lettere og har mere drømmesøvn.

- Så i dag vil jeg svare, at ja, der er noget, der tyder på, at fuldmånen kan påvirke søvnen - hos nogle mennesker i hvert fald, forklarer Jerk Langer.

Alt har en cyklus

Det kan så være svært at svare på, hvad det præcis er, der gør, at månen får mange til at sove dårligere.

- Men vi ved, at månen fx delvist skaber tidevand, og jeg tror, der i månens cyklus er nogle kræfter, som vi ikke umiddelbart kan forklare. Men noget tyder på, at det handler om, at vi har nogle rytmer i kroppen.

- Vi har alle sammen en døgnrytme, vi sover, er vågne, og kroppens forskellige funktioner følger den rytme, fx urinproduktion, blodtryk etc., og kvinden har fx også en 28 dages cyklus, så der er ting i os mennesker, der allerede følger faser, forklarer Jerk Langer.

- Så man kan ikke afvise, at vi også er indstillet til at følge en månefase. En af de ting, man peger på, er, om det kan være et levn fra vores evolution, at dengang vi var jægere og samlere, så skulle man ud og fange nogle natdyr, og det ville man jo gerne gøre ved fuldmåne, så man havde lidt mere lys og heller ikke var så søvnig.

Mindre lys - mere ro

Det har lige været fuldmåne, så næste gang fænomenet indtræffer er den 9. september.

Hører du til en af dem, der ligger og vender og drejer ved fuldmåne, så får du her Jerk Langers gode råd:

-Man skal have mindre lys, mindre aktivitet om aftenen, så derfor: Luk ned for al elektronisk aktivitet - fjernsyn, computer, mobil - omkring kl. 22.00 og dæmp lyset, så bliver du automatisk mere søvnig.

Se interviewet med læge Jerk Langer i Aftenshowet:

Månesyge