Spis dig ung og smuk

Spis dig ung og smuk. Kan man det? Lev Nu har spurgt en dansk specialist.

(© Colourbox)

Spis blåbær og boost din hud. Drik grøntsagsjuice, og du vil se friskere ud. Rødvin er livsforlængende...etc. Måske så du BBC programmet Spis dig ung og smuk på DR 3 i aftes, som netop handlede om, hvorvidt, der er noget om snakken, når vi læser om kure og undersøgelser, der lover smuk hud og evig ungdom.

Men kan det virkelig passe?

Det nedslående svar er desværre nej. Evidensen mangler nemlig, lyder ekspert-vurderingen.

Så er der slet ikke noget man kan spise for at komme til at se frisk og sund ud?

-Det er faktisk nemmere at svare, hvis man vender spørgsmålet om: Hvad skal jeg spise for at blive og komme til at se usund ud?

- For hvad sker der, hvis du spiser decideret usundt eller ensidigt, eller i forkert mængde, for lidt eller for meget: Mange spiser ganske enkelt for meget, bliver tykke og inaktive, og det er jo tydeligt forbundet med dårlig sundhed, diabetes, forhøjet blodtryk og den slags, altså meget mere end blot huden - forklarer overlæge og professor i hudsygdomme, Jørgen Serup, Bispebjerg Hospital, og han supplerer, at spiser man for lidt, som tilfældet er ved anoreksi, så bliver man også tydeligvis usund i huden så vel som i hele systemet, og man kan få deciderede mangeltilstande.

Og derfor er hans vurdering, at du skal spise sundt for at se sund ud - og kunsten er så at finde de gode, sunde og naturlige råvarer, som tilsammen og indtaget i den rigtige mængde gør dig smuk og sund i krop, hud og sjæl.

Smuk og dejlig

Den gode nyhed er altså, at hvis du vil se smuk og dejlig ud så længe som muligt, så skal du spise sundt ud fra en ganske simpel og logisk helhedsbetragtning - og du skal desuden sørge for at manøvrere uden om stress, sol og overdreven druk. For som med den usunde mad, så vil også skørlevned kunne aflæses på din hud.

Så passer det, når folk for eksempel hævder, at de får mange bumser, hvis de spiser for meget fed mad?

-Fedt er et simpelt stof, som kroppen skal bruge som energi. Det er en skrøne, at for meget fed mad kan ses som bumser, for der er meget langt fra tarmen og helt ud til hudens talgkirtler. Man har lavet nogle undersøgelser i USA, hvor man har undersøgt om chokolade kan give folk bumser, men det har ikke være muligt at få et entydigt svar, så der er ikke evidens for at konkludere dette.

-Men man kan i høj grad "mishandle" sin hud og sig selv, og det kan vise sig på mange måder, for eksempel gennem for tidlig aldring af huden eller som hudirritation og eksem som udtryk for, at huden lider "indefra", forklarer Jørgen Serup og giver følgende eksempel:

-Alkoholikere med svær alkoholisme kommer for eksempel til at mangle zink, og i dag ved vi, at det medfører, at den pågældende får store udslæt omkring de naturlige legemsåbninger. På samme måde fandt man ud af dengang i sejlskibenes tid, at søfolk, der sejlede på havene i mange måneder, kom til at mangle c-vitamin og derfor blev syge af skørbug.

Viden og evidens

Visse madvarer kan faktisk påvirke din hud - gulerødder eksempelvis, men her ved man, at det er farvestoffet caroten, der giver folk et orange look.

Men hvorfor er det ellers så svært at finde frem til om enkelte fødevarer påvirker vores hud?

-For at kunne finde videnskabelig evidens, så skal man jo prøve en råvare af på tusindevis af forsøgspersoner over et halvt eller helt år, og man kan jo ikke bede folk spise for eksempel agurker i et år og så se, hvad der så bliver af dem - om de får en eller anden form for abnormitet. Derfor er det så svært at afprøve om enkelte madvarer virkelig skulle være så effektfulde.

Men der er faktorer, som man har evidens for, er afgørende for din hud, og for om den kan holdes sig frisk og sund i længe:

-Faktorer som sæsonvariationer - der er forskel på huden vinter og sommer - samt stress, vask, sol, søvn etc. er faktorer, der kan være med til at påvirke din hud i enten positiv eller negativ retning.

Troen betyder noget

Troen på, at man kommer til at se smukkere ud, hvis man spiser eller drikker bestemte råvarer er, skal man ikke nødvendigvis tage fra folk, mener Jørgen Serup:

-Vi ved, når det drejer sig om kosmetiske produkter, så er der mere end 50 procents placebo - det vil sige, at folk er overbeviste om, at de ser smukkere ud, hvis de eksempelvis bruger en bestemt creme. Og det er da fint, hvis de synes det - det er jo ren velvære og livsglæde, og det skal man da ikke tage fra folk.

-Det bedste råd, jeg kan give, er, at man skal spise sundt - ud fra en ganske almindelig vurdering af om maden er varieret og består af gode naturalier eller råvarer, der er friske - for mad er nødvendigt for os alle.

FacebookTwitter