Stående arbejde og overvægt sender gravide hjem med en sygemelding

Faktorer i det fysiske arbejdsmiljø øger risikoen for, at gravide sygemeldes, konkluderer forskeren bag en ny ph.d. afhandling.

Det er faktorer i arbejdsmiljøet, der sender gravide hjem med en sygemelding, og ikke faktorer knyttet til graviditeten. (Foto: Julian Rupp © Getty Images)

Gravide, der både står og går i løbet af arbejdsdagen, har næsten tre gange så stor risiko for at ende med en sygemelding sammenlignet med kvinder, der sidder ned.

Men også tunge løft, skiftende arbejdstider og høje krav kombineret med lille indflydelse på arbejdet samt overvægt er medvirkende årsager til, at gravide kvinder har øget risiko for sygefravær end gravide, der ikke har disse jobmæssige udfordringer.

Det fremgår af et nyt ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet, som læge Mette Lausten Hansen står bag, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

- Det viser sig, at det er forhold i arbejdet, der er den største risiko for fravær, siger Mette Lausten Hansen.

Og sådan har det faktisk været i ti år.

- Det kan godt undre, at billedet er uændret, da sygefravær er ressourcekrævende både for de gravide, virksomhederne og samfundet, konstaterer hun. Set i hendes optik må der være et forebyggelsespotentiale for at kunne reducere sygefraværet blandt gravide, især fordi det meste sygefravær er arbejdsbetinget.

- Alt andet lige er det lettere at ændre på arbejdsgange end årsager, der knytter sig til livsstil- og graviditetsmæssige faktorer, som eksempelvis overvægt og gynækologiske problemer, siger hun.

Afhandlingen bygger bl.a. på data fra 100.000 graviditeter i perioden 1997-2004 og et noget mindre datamateriale i perioden 2013-2014.