Strøm i hjernen kan også bruges af raske

Raske mennesker kan også have gavn af strøm til at booste hjernen og øge koncentrationen.

Lillian Gjerulff Kretz medvirker i et forsøg og får strøm helt ind i sin hjerne. Hun mærker dog ikke den store forandring. (© dr)

Ved ordene "strøm" og "hjerne" i samme sætning tænker de fleste nok på elektrochok-behandling, det hvide snit og filmen Gøgereden. Men strøm er blevet meget mere mainstream.

Masser af mennesker er efterhånden begyndt at eksperimentere med strøm og hjerner, og du kan over nettet købe et bredt udvalg af elektroder, der kan påvirke din hjerne på den ene eller anden måde.

Mange patienter har glæde af strøm

Men virker det? Det ser Sundhedsmagasinet nærmere på. Værten Lillian Gjerulff Kretz lader sig blandt andet teste på Hvidovre Hospital af professor Hartwig Siebner.

Han er forskningsleder på hospitalets funktions- og billeddiagnostiske enhed. Her forsker de i, hvad strøm kan gøre for syge mennesker.

- Hjernen er et elektrisk organ og selvfølgelig kan strøm, som du sender ind i hjernen, påvirke hjernens funktion, fordi hjernen taler gennem strøm, siger Hartwig Siebner.

- Det er især depressionspatienter, som fx har det godt med en stimulation på den del af hjernen, der kaldes den frontale hjernebark. Flere studier bekræfter, at de får det bedre af det. Man bruger det også til at behandle angst-tilstande og kroniske smerter.

Men også raske kan booste hjernen med strøm

Strøm til hjernen er dog ikke kun til syge mennesker. I det amerikanske militær arbejder man også med strøm til hjernen, blandt andet som et boost til drone-piloter.

- Hvis du sætter strøm på hjernen, kan du gøre nogle nerveceller lidt hurtigere, lidt flittigere, og det er måden, stimulationen fungerer på, forklarer Hartwig Siebner.

Lillian Gjerulff Kretz mærker ingen mærkbar forandring efter, at hun har fået sendt 1 mA helt ind i sin hjerne i fem minutter. Men hos det amerikanske militær har forsøg med elektrisk stimulation af hjernen påvist, at de lærte hurtigere, var mere præcise og kunne koncentrere sig i længere tid.

Alligevel har Hartwig Siebner forbehold over for hjemme-hjerne-boost-med-strøm.

- Jeg har blandede følelser over for gadgets, der med elektriske impulser skulle kunne forbedre hjernens yde-evne. Først og fremmest fordi, det er noget, man udfører på sig selv, og man kan ikke måle effekten på sin egen hjerne, forklarer Hartwig Siebner.

- Om to-tre år ved vi meget mere om det her, og så vil vi kunne rådgive forbrugerne bedre.

Elektroder i hjernen bruges her i Danmark til at hjælpe Parkinson-patienter og patienter med dystoni, essentiel tremor og Tourettes Syndrom, der alle har rystelser, spasmer og tics som symptomer.

I udlandet bruger man det også til patienter med depression og tvangstanker.

Se med i Sundhedsmagasinet klokken 21.25 på DR1, som handler om strøm og hjerner.

Facebook
Twitter