Sund mad og motion er god medicin for ryggen

Begræns rygning og alkohol, spis frugt og grønt og få motion hver dag. Det gavner også ryggen.

Forskerne ved ikke hvorfor, men helt generel sund levevis, både i forhold til mad, motion og rygning, kan være med til at bekæmpe rygsmerter. (© COLOURBOX)

Hvis man har styr på sine ryge- og drikkevaner, sørger for at spise frugt og grønt og at motionere, så er der al mulig grund til at fortsætte.

Ny svensk forskning påviser nemlig, at den sunde livsstil er god medicin for ryggen, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

-Vi har hidtil vidst, at disse fire faktorer er gode i forhold til flere livsstilssygdomme. Derfor er jeg ikke overrasket over det positive fund.

- Men der er tale om det første forskningsresultat, der påviser en sammenhæng i forhold til rygsmerter, siger en af forskerne bag studiet Tony Bohman, som understreger, at resultatet er entydigt, eftersom der er taget højde for andre faktorer, der kan spille ind.

Virker for både kvinder og mænd

Undersøgelsen bygger på data fra en stor folkesundhedsundersøgelse fra Stockholms Amt, hvor 9.000 mænd og kvinder i alderen 18-84 år i 2006 rapporterede, at de havde ondt i ryggen af og til.

-I 2010 viste det sig så, at 21 procent af de kvinder, der ikke havde fulgt den sunde livsstil havde fået langvarigt ondt i ryggen, mens det kun var tilfældet for ni procent af de kvinder, der levede efter de fire sundhedsfaktorer, siger Tony Bohman.

Formålet med undersøgelsen var netop at finde ud af, om der var en sammenhæng.

Forskningsresultaterne viser samme tendens for mændene, men de er knapt så overbevisende, da der kun var få mænd, der udviklede langvarigt rygbesvær.

Man ved ikke hvorfor

Undersøgelsen forklarer ikke, hvorfor de fire livsstilsfaktorer ser ud til at gavne ryggen, ligesom forskeren heller ikke kan sige noget om, hvorvidt eksempelvis motion har større effekt end indtag af frugt og grønt eller omvendt.

-Vi har ikke undersøgt de fire faktorer hver for sig, og jeg vil ikke begynde at spekulere i mulige forklaringer, siger Tony Bohman.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter