Sundhedsekspert: Overvægt er ok, men svær overvægt er kritisk

Faktisk er det typisk ikke det store helbredsmæssige problem at være lidt velpolstret. Men det er kritisk for de svært overvægtige.

De overvægtige er ikke i stor helbredsmæssig fare, men det er de svært overvægtige, understreger Morten Grønbæk. Så det er vigtigt at undgå at havne i den kategori. (© ColourBox)

Antallet af voksne i Norden, der har problemer med at holde vægten, er stigende.

En ny befolkningsundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at mere end hver 8. voksne i Norden er svært overvægtig, og næsten halvdelen er overvægtig.

Tallene overrasker Morten Grønbæk, der er formand for Vidensråd for Forebyggelse:

- Vi havde faktisk i andre og lidt ældre tal set noget, der lignede en stagnering, og derfor var vi egentlig lidt positive i forhold til, at der netop ikke var den stigning, som vi var bekymrede for, nemlig at vi kom til at ligne amerikanerne. I USA er det jo et meget større problem med svær overvægt, siger han i P1Morgen.

- Så det er faktisk lidt overraskende, at der alligevel er en stigning.

Det er kritisk, at flere er svært overvægtige

Morten Grønbæk understreger, at det er vigtigt at skelne mellem overvægt og svær overvægt.

- Jeg er i virkeligheden ikke så bekymret for den del, der ”bare” er overvægtig, altså har et BMI mellem 25 og 30, og som har en lille dunk på maven eller har en stor numse. Det er ikke nødvendigvis så skadeligt for helbredet.

- Men svær overvægt er bestemt et meget stort problem. Og derfor er det rigtig kritisk, hvis der er sket en stigning der. For der er rigtig mange af dem, der får type2 sukkersyge.

Han pointerer dog, at de overvægtige ikke bare skal lade stå til, fordi de selvfølgelig er i risiko for at rykke op i den næste kategori. Men de skal ikke nødvendigvis tabe sig af helbredsmæssige årsager, de skal snarere sørge for at bevæge sig meget og ikke tage mere på.

Usund livsstil er synderen

Men hvorfor er det så, at der er blevet flere overvægtige, og flere svært overvægtige?

Ja ifølge seniorrådgiver Jeppe Matthiesen fra DTU Fødevareinstituttet, der har været med til at lave undersøgelsen, så er det hele vores livsstil, der udfordrer vores sundhed.

- Når vi kigger på sundhedsadfærden som helhed, kan vi se, at det går i den forkerte retning for de voksne. Der er flere, der spiser usundt, flere der er inaktive og flere, der har mere skærmtid.

Hold øje med børnene

For børnenes vedkommende er der i den nye rapport ikke nogen stigning i antallet af overvægtige eller svært overvægtige at spore. Og det er særdeles vigtigt at holde øje med børnenes udvikling, påpeger formand for Vidensråd for Forebyggelse, Morten Grønbæk:

- Det er først og fremmest vigtigt at holde fokus på, at børnene ikke udvikler overvægt. For det er typisk på det tidspunkt, overvægten starter.

- Men det ser ud som om, at der i hvert fald på det område er en stagnering. Der er altså ikke sket en stigning, men der er stadig for mange overvægtige og svært overvægtige børn i Danmark.