Syv gode råd om at forebygge hjertesygdom

Langt de fleste blodpropper kan forebygges med sund livsstil, især et rygestop kan gøre en forskel.

Du kan gøre en stor forskel for dit barns livsstil ved at grundlægge dets vaner tidligt. (Foto: © Volodymyr Goinyk, COLOURBOX)

1,3 millioner danskere på 35 år eller derover tager medicin mod hjertekarsygdomme, viser hjertetal.dk, som er en database, Statens Institut for Folkesundhed og Hjerteforeningen står bag.

Det svarer til, at 41 procent af befolkningen over 35 år tager mindst én type medicin mod hjertekarsygdomme, og tallet er stigende.

Men 75 procent af hjertekarsygdom kan faktisk forebygges ved sund livsstil. Især vil sund livsstil kunne sænke antallet af blodpropper, fortæller sygeplejerske og udviklingskonsulent i Hjerteforeningens forebyggelsesafdeling, Anne Skjødt.

- Det er det lange seje træk, understreger hun.

- Og det endnu længere seje træk er, at du med stor fordel kan give dine børn disse gode råd med på vejen. For så er den sunde livsstil grundlagt allerede tidligt i deres liv, og dermed bliver den meget lettere for dem at bevare og holde fast i.

Og hvad er så sund livsstil? Følg disse syv råd, så er du godt på vej, siger Anne Skjødt:

  • Rygestop. Der er meget hurtig effekt af et rygestop, og risikoen for at få en blodprop vil være halveret inden for 1-2 år efter et rygestop.

  • Motioner. Sørg for at få pulsen op i 30 minutter om dagen.

  • Alkohol. Begræns dit indtag til 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande om ugen for mænd. Drik aldrig mere end 5 genstande ved samme lejlighed.

  • Kost. Lev efter de officielle anbefalinger og vær især opmærksom på dit indtag af fedt og salt.

  • Kend dit blodtryk. Og reager, hvis dit blodtryk er for højt over en længere periode

  • Stress. Hvis du i en længere perioder lider af stress, så slider det på hjertet og fører ofte usund livsstil med sig – det vil sige usund kost, for mange cigaretter, for lidt motion osv.

  • Arvelighed. Hvis din familie har hjertekarsygdom, så vær særligt opmærksom. Og hvis du får medicin i den sammenhæng, vær meget omhyggeligt med at tage den efter forskrifterne.