Tarmbakterier er vigtigere for vores sundhed end hidtil antaget

Forskere har stigende fokus på tarmbakterier, som har stort potentiale for at gøre os sundere.

Vores tarmflora har mest været kendt for mavepine, oppustethed og afføringsproblemer. Men tarmbakterierne påvirker formentlig langt større dele af vores helbred end det. (© Getty Images)

Innovationsfonden har i dag offentliggjort, at fonden investerer 28 millioner kroner i nyt forskningsprojekt omkring tarmbakterier.

Forskere fra virksomheden Chr. Hansen og Københavns Universitet skal undersøge nye metoder til at finde nye gavnlige bakterier, som kan balancere vores tarmflora gennem kosttilskud eller fødevarer.

- Vi kan blive sundere ved at genskabe en bedre tarmflora, siger Kim B. Jensen, der er lektor på Biotech Research and Innovation Centre under Københavns Universitet.

- I øjeblikket er der forskellige slags probiotika, som vi indtager, for eksempel i den yoghurt vi spiser til morgenmad. Hvis man finder andre og bedre former for probiotika, vil det forbedre vores levevis, siger han.

Tarmbakterier påvirker mange sygdomme

Dette nye danske forskningsprojekt er blot det seneste i rækken af en bølge af forskningsstudier om tarmbakterier, som i stigende grad anses for at have stort potentiale for at forbedre vores sundhed.

- Tarmbakterier har langt større indflydelse på sundhedsrelaterede processer, end vi nogensinde har troet, fortæller Tom van de Wiele, der er er professor på Gent Universitet i Belgien og har brugt hele sit arbejdsliv på at forske i tarmenes bakterier.

De processer, han taler om, er forskere stadig i gang med fuldkommen at klarlægge. Men det kan være i forbindelse med sygdomme som fedme, diabetes, autisme og andre psykiske lidelser, at tarmbakterier spiller en rolle.

Tarmene er svære at undersøge

Nok er tarmene populære for forskere at undersøge, men det gør dem ikke let tilgængelige.

Derfor forsker belgiske Tom van de Wiele i et kunstigt tarmsystem, der ved hjælp af glaskolber er sammenligneligt med det tarmsystem, som mennesker har.

- Det giver os muligheden for at efterligne meget komplekse forhold, som vi ser i den menneskelige tarm. Derved kan vi teste tarmbakterier i et næsten naturligt miljø, forklarer Tom van de Wiele.

Tarmbakterier kan blive medicin

Forskerne bruger det kunstige tarmmiljø til at teste forskellige fødevarer og stoffers betydning for tarmbakterierne. Og så bruger de det til at udvikle en pille.

- Vi vil gerne udvikle en pille, der indeholder gode bakterier for tarmen, siger den belgiske forsker.

Den pille kan formentlig inden for ti år blive brugt til at behandle tarmsygdomme, der i dag behandles med en afføringstransplantation.

Længere ude i fremtiden er det også sandsynligt, at almindelige forbrugere til have mulighed for at købe bakteriepiller i stil med vitaminpiller, som vi kender i forvejen.

Få forskellige bakterier

Oluf Borbye Pedersen er dansk professor og forsker ligeledes i bakterier. Han fortæller, at forsøg på mus har vist opsigtsvækkende resultater for deres helbred - også på deres psykiske velbefindende.

- Vi kan lave mus, der er meget ængstelige, vi kan lave mus, der er deprimerede, vi kan lave lykkelige mus, vi kan lave mus, der lider af psykisk sygdom som autisme bare ved at ændre på tarmbakteriesammensætningen, fortæller Oluf Borbye Pedersen, der er professor ved Københavns Universitet.

Selv uden en pille med gode bakterier for tarmene er det ret simpelt at nære sine tarmbakterier. Det er nemlig kosten, der spiller en helt afgørende rolle på den sammensætning af bakterier, man har.

Du kan justere din tarmflora med mad

Og det kan være yderst relevant for mange danskere at nære bakterierne med en kost, der fremavler dem. Ifølge Oluf Borbye Pedersen har cirka hver femte dansker nemlig mistet omkring 40 procent af deres tarmbakterier.

- En af årsagerne kan være, at danskerne næsten har verdensrekord i at spise slik. Og vi ved, at slik er noget af det, der får tarmbakteriediversiteten til at forsvinde, siger han.

Han peger på, at for få forskellige tarmbakterier kan være skyld i flere forskellige sygdomme.

For mange vil det derfor være en fordel at skære ned på de søde sager og i stedet op for de grønne. Men grøntsager gør det ikke alene. Det er vigtigt, at ens kost er varieret.

Se mere om tarmene, bakterierne i dem og hvordan du selv kan booste dine tarmbakterier i Sundhedsmagasinet på DR1 i aften klokken 21.55.

https://www.facebook.com/sundhedsmagasinetdr/posts/1053914964650124