Thue gik ikke til lægen med allergi – nu gør hans børn ham syg

Symptomer på allergi bliver værre, hvis de ikke bliver behandlet. For Thue Bøge Sørensen betyder det i dag, at pollen i hans børns hår påvirker ham.

Thue Bøge Sørensen kunne måske have undgået nogle af de problemer, som han i dag har med allergi og astma, hvis han var gået til lægen med sin allergi tidligere. (© dr)

Thue Bøge Sørensen er en af mange danskere, der er stærkt generet af allergi.

- Jeg har stort set alle typer af allergi med undtagelse af svampe. Svampesæonen er typisk i efteråret, og den er ikke særlig lang, men ellers så er jeg faktisk ramt hele året rundt, siger Thue Bøge Sørensen.

Hans øjne klør, næsen løber og halsen bliver tør. Men det værste for ham er, at han får problemer med at trække vejret, og det går ud over både ham og familien.

- Jeg kan ikke have fysisk nærvær med mine børn, uden at de går i bad inden, fordi deres hår suger pollen til, og det giver en masse problemer med vejrtrækningen. Det er ubehageligt, siger Thue Bøge Sørensen.

Ubehandlet allergi kan blive værre

Omkring hver femte dansker lider af en eller anden form for allergi eller overfølsomhed, og der er mange, der ikke bliver behandlet for det.

For eksempel anslår man, at hver tredje med høfeber slet ikke er klar over, at han eller hun har allergi.

Og det er et problem at have en ubehandlet allergi, da den kan udvikle sig til astma, fortæller professor Carsten Bindslev-Jensen, der er ledende overlæge på Allergicenteret på Odense Universitetshospital.

Thue Bøge Sørensens to døtre har måttet vænne sig til ikke at kunne få kram af far, før de har været i bad og fået vasket pollen ud af deres hår. Her ses de sammen med Sundhedsmagasinets vært Peter Qvortrup Geisling. (© dr)

- Man inhalerer pollen, og derfor får man først næsesymptomer, for pollen er så store, at de bliver fanget deroppe. Når næsen så lukker til, så begynder man at ånde gennem munden, og så ånder man pollen ned i lungerne. Og så får man astma i pollensæsonen, siger Carsten Bindslev-Jensen.

- Omkring hver tredje med høfeber har også astma i pollensæsonen, og det kan jo være en meget mere alvorlig situation.

Symptomerne på astma er hoste, trykken for brystet eller at man bliver hurtigt forpustet og har svært ved at trække vejret.

Thues allergi blev til astma

Thue Bøge Sørensen er en af de allergikere, der ventede i alt for mange år med at gå til lægen.

- Dengang kendte jeg ikke rigtig til allergi eller pollen. Jeg tænkte bare, at det var dårligt indeklima, eller jeg var lidt forkølet, fortæller han.

- Jeg havde nogen dage, hvor det var godt, og andre dage, hvor det var rigtig skidt. Og når det er godt, så tænker man, at jeg kan jo ikke gå til lægen, når jeg har det godt.

I dag har Thue Bøge Sørensen for længst udviklet astma, der giver ham vejrtrækningsproblemer, når han er i nærheden af husdyr eller sine børn, hvis de har pollen på sig.

- Det var først, da det ramte lungerne, at jeg måtte konstatere, at det var på høje tid, at jeg fik kigget på det hos en læge. For så har det en meget større indvirkning på hele kroppen og ens sundhed, siger Thue Bøge Sørensen.

Kan ikke helbredes

Thue Bøge Sørensen har både prøvet alternativ behandling og undersøgt muligheden for at gå igennem et længere allergi-vaccinationsforløb.

Men i øjeblikket er der ingenting, der kan hjælpe ham af med sin allergi, og han tager allergimedicin året rundt.

- Med tiden har jeg accepteret lidt bedre, at det her er tingenes tilstand. Men der findes altid et lille håb inden i mig, om at der findes en døråbning med medicinsk eller alternativ behandling, der gør, at jeg kan få et nemmere liv i forhold til min astma og allergi, siger han.

Du kan se meget mere om allergi i Sundhedsmagasinet på DR1 i aften klokken 21.55.