Tjek dit rejseapotek før ferien

Undgå at få ferien spoleret af sygdom: Tjek bla. rejseapoteket som del af ferieforberedelserne.

(© Colourbox)

Det er bare værre at blive syg, når man nu lige skulle holde ferie. Og nok er at rejse at leve - men god rejse handler også om at være godt forberedt, så du er klar til at gøre noget ved det, når gamle skavanker blusser op, eller feriemaden sætter sig på tværs. Den rigtige forberedelse er først og fremmest afhængig af destinationen.

Styr på medicinen i Danmark- Skal man rundt i Danmark og er kronisk syg, bør man sikre sig, at ens læge lægger den medicin, man skal bruge, ind på apotekets server. På den måde kan man få adgang til den nødvendige medicin på det lokale apotek. Det er for eksempel aktuelt for folk med forhøjet blodtryk og sukkersyge, forklarer praktiserende læge Søren Brix Christensen.

Tjek vaccinationerneVed du, hvornår du sidst fik en stivkrampe-vaccination? Det er en god idé at få tjekket, anbefaler Søren Brix Christensen.

- Stivkrampen holder i 10 år og får betydning, hvis man slår hul på huden. Uden en stivkrampevaccination risikerer man blodforgiftning, hvis sårbakterierne spreder sig. Det kan man dø af, fortæller familielægen.

PillepasHvis I skal rejse i Europa, og du skal have receptpligtig medicin med, har du måske brug for et pillepas, der viser, at du har lov til at medbringe medicin, der indeholder euforiserende stoffer.

Listen over de stoffer, der kræver pillepas, er lang og teknisk - så spørg på apoteket, om du har brug for det. Det er også der, du kan få udstedt pillepasset. For rejser udenfor EU gælder andre regler for at medbringe medicin - og så er det lettest at spørge det pågældende lands ambassade herhjemme.

Udenfor EuropaHvis I skal udenfor Europas grænser, bør man desuden tjekke hvilke vacciner og medicin, det er nødvendigt at tage.

- Hvert år kommer 200 rejsende hjem og er smittet med malaria. Det koster typisk et dødsfald om året i Danmark - og oftest skyldes det, at man ikke har fundet det vigtigt at tage malariapillerne, fortæller Søren Brix Christensen.

Pas på maven- Maven er noget af det vigtigste at holde styr på, hvis man rejser over Middelhavet. Mad, man ikke kan koge, skrælle eller stege, bør man derfor holde sig fra. Får man alligevel dårlig mave, kan det stoppes med akutte "stop tabletter" som Imodio. Det kan være løsningen, hvis man bliver syg midt under en bustur eller lignende. Men ellers bør man få det syge ud af kroppen og i stedet tage Idoform, der øger mængden af mælkesyre i maven, forklarer Søren Brix Christensen.

Dræb den dårlige maveHvis du først er ramt af en maveinfektion, anbefaler Brix Christensen væske. Masser af væske:

- Drik rigeligt. Bland eventuel selv elektrolytvæske efter 1 til 1 forholdet: En liter elektrolyt vand = 1 liter kogt vand, 1 teske salt og 1 spiseske sukker. Det kan få maven i balance igen.

Hvis du kaster meget op, må du drikke elektrolytvæsken lidt af gangen, eventuelt med ske.

Bananer eller svesker- Diarré kan du afhjælpe ved at spise banan, ris, toast og revet æble. Det er alt sammen noget, der kan suge væsken i maven. En forstoppelse derimod kræver meget væske, og så er svesker godt. Apotekets laktulose eller movicol-pulver efter vægt kan også være en løsning.

Facebook
Twitter