Tre ting, du skal vide om type 2 diabetes

Type 2 diabetes er en af de hurtigst voksende livsstilsygdomme herhjemme. Få mere viden om sygdommen her.

Type 2 diabetes bliver mere og mere udbredt herhjemme. I en række programmer følger Chris MacDonald seks danskere med type 2 diabtes for at se, om ændringer i deres livsstil kan hjælpe dem til at klare sig uden medicin for sygdommen. (© Colourbox)

1. Hvad er type 2 diabetes?

Når man spiser eller drikker stiger blodsukkeret og denne stigning opfanges af bugspytkirtlens betaceller, som står for udskillelsen af insulin.

Insulin har flere funktioner, men en af dem er at reducere og normalisere blodsukkerniveauet og det gøres ved, at glukosen (sukkeret) optages af lever- og muskelvæv.

Om U-turn

Sundhedseksperten Chris MacDonald vil i samarbejde med TrygFondens Center for Aktiv Sundhed (Rigshospitalet) undersøge om livsstilsændringer er effektiv i behandlingen af type 2-diabetes, og om det kan føre til en reduktion eller helt fjerne behovet for diabetes-medicin.

Det sker i et nyt tv-program og et stort forskningsprojekt, som er støttet af TrygFonden.

I tv-programmet følger vi seks personer med type 2-diabetes for at se, om de kan ende med helt at undvære medicin.

U-turn sendes torsdage klokken 20.30 på DR1 og kan også ses på dr.dk/tv.

Der findes forskellige former for diabetes, men type 2 diabetes er den mest udbredte form. Kort fortalt er type 2 diabetes karakteriseret ved en forringet evne til at normalisere blodsukkeret.

Når man har type 2 diabetes, så stiger blodsukkeret efter indtag af mad og udskillelsen af insulin følger, men insulinen virker ikke lige så effektivt, som hos et menneske uden type 2 diabetes.

2. Hvad gør type 2 diabetes i kroppen?

Type 2 diabetes betyder, at bugspytkirtlens betaceller skal på overarbejde hver gang, at blodsukkeret stiger, for der skal produceres mere insulin for at kompensere for den nedsatte effektivitet.

Sådan kan kroppen godt regulere og normalisere blodsukkeret i et stykke tid, hvor blodsukkeret måske ligger over det normale niveau, men under grænseværdien for type 2 diabetes – også kaldet prædiabetes.

Chris MacDonald

Chris MacDonald er oprindeligt fra USA men har boet i Danmark i mere end et årti. Han er 43 år og er uddannet cand. scient. i Human Fysiologi fra Københavns Universitet.

Du kender ham måske fra et af hans foredrag om sundhed, motivation og trivsel, eller måske har du et set af hans tidligere DR programmer: Chris på Chokoladefabrikken, Chris på Skolebænken eller U-turn.

3. Hvornår har man type 2 diabetes?

På den lange bane vil bugspytkirtlen dog blive udtrættet og det vil ikke længere være muligt at holde blodsukkerniveauet indenfor normalværdierne eller tæt på normalværdierne.

I dette tilfælde vil lægen kunne konstatere type 2 diabetes ved hjælp af en blodprøve. Til at konstatere type 2 diabetes anvendes HbA1c, som er langtidsblodsukkeret. Det er det gennemsnitlige blodsukkerniveau over en længere periode. Hvis en persons langtidsblodsukker, HbA1c, ligger over 48 mmol/mol stilles diagnosen type 2 diabetes.

Med tiden vil nogle type 2 diabetikere opleve, at bugspytkirtlens betaceller ikke længere producerer insulin eller at insulinen bliver så ineffektiv, at man bliver nødt at injicere insulin på daglig basis.