Tv-læge om organdonation: Vi har især svært ved at give slip på øjne og hjerte

Vi mangler viden om organdonation, og det afholder flere af os fra at blive donorer, siger læge.

For lidt viden er årsag til, at nogle organdonorer siger nej til, at deres hornhinder må bruges, siger tv-læge Charlotte Bøving. (Foto: FOTO: Ole Joern / redstar © Scanpix)

Fjerner man egentlig hele øjet, når man udtager hornhinden til donation? Og hvilke organer er det typisk, at vi ikke vil donere? Og hvorfor? Det var spørgsmål, som gik igen, da tv-læge Charlotte Bøving i aftes svarede på brugernes spørgsmål om organdonation efter DR1-programmet 'Organer for livet?'.

Hun oplever, at mange har svært ved at forholde sig til deres egen dødelighed og derfor ikke kan tage stilling til, hvad der skal ske med deres krop, når de dør. Og især visse dele af kroppen, som hornhinderne og hjertet, kan være svære for os at donere.

Vi ved for lidt om det, siger Charlotte Bøving i TÆT PÅ.

- Mange forestiller sig at se en død pårørende uden øjne - og det er jo en ubehagelig tanke.

- I forbindelse med hornhindedonation fjernes øjet fra den afdøde. I nogle tilfælde erstattes øjet med en protese, hvis det ønskes. Ellers lukkes øjnene fint efter udtagningen. Så det er en fredelig oplevelse for alle pårørende, siger Charlotte Bøving.

Når øjnene er udtaget til organdonation, transporteres de til Hornhindebanken i Aarhus, hvor hornhindernes fritlægges med en slags skæremaskine - og derefter er de klar til transplantation, når hornhinden er testet for smitsomme sygdomme og vurderet nøje. Og hornhinderne kan faktisk redde synet på modtageren, forklarer Charlotte Bøving.

Medicinforbrug er ingen hindring for donation

Flere brugere ville også vide mere om hjertedonation. Hjertet er typisk et organ, som nogle donorer siger nej til give til donation. Det skyldes, at vi forbinder hjertet med følelser, siger Charlotte Bøving.

- Hjertet er forbundet med følelsen om, at når hjertet ikke slår - ja så er døden et uundgåeligt faktum.

Mange læsere spurgte også, om et længerevarende forbrug af medicin kan forhindre, at de bliver organdonorer. Det korte svar er, at piller i forbindelse med sygdom ikke umiddelbart er en stopklods for organdonation. Men alle organer skal være raske.

Tidligere kræftpatienter, som har fået kemobehandlinger, kan måske ikke blive organdonorer. Det afhænger af, hvor længe de har fået kemo, og hvilke kemostoffer der har været tale om.

For at sikre, at de donerede organer rent faktisk kan bruges, bliver hver enkelt donor og organerne vurderet af transplantationskoordinatorerne og et ekspertpanel.

Mange brugere kredsede om, hvorvidt lægerne bedøver en hjernedød, inden de udtager organer til transplantation.

For det første skal en hjernedød person være uden medicinering af bedøvende karakter i dagene op til, at hjernedøden konstateres. Det sker for at sikre, at patienten ikke bare er i koma, forklarer Charlotte Bøving.

- Men kroppen vil stadig kunne reagere på den stress, som en operation er. Derfor foregår alt som ved enhver anden operation. For at modvirke den stressreaktion, giver lægerne muskelafslappende medicin. Det sker for, at puls og blodtryk ikke reagerer for voldsomt.

- Men hjernen registrerer intet, heller ikke smerte hvis personen er hjernedød.

Fire læserspørgsmål til Charlotte Bøving

  • - Jeg har haft malaria. Må jeg donere alle organer?

  • - Det vil man tage stilling til i hvert enkelt tilfælde - men umiddelbart ser jeg ingen hindring for, at du kan melde dig som organdonor - og hvilke organer der i givet fald kan bruges - vurderes HVER gang, når en mulig organdonor dør.

  • - Fjerner man egentlig hele øjet, når man udtager hornhinden til donation?

  • - Ja - det gør man faktisk - selvom hornhinden kun er den forreste del af øjet - som en klar linse. Flere steder isætter man øjenproteser, hvis de pårørende ønsker det.

  • - Hvilke organer er det typisk, at vi ikke vil donere? Og hvorfor?

  • - Mange har et forbehold for hornhinder og hjerte - måske fordi man ikke har viden nok. Og fordi mange forestiller sig at se en pårørende uden øjne - og det er jo en ubehagelig tanke for mange. Men hornhinder er som en lille klar kontaktlinse - forrest på øjet.

  • - Er et tidligere selvmordsforsøg med piller eller en mindre sund livsstil en hindring for organisationer?

  • - Det korte svar er NEJ.

FacebookTwitter