Tv-læge: Vi er nødt til at sige til folk, at de vejer for meget!

Det nytter ikke noget at have fløjlshandskerne på, man skal være ærlig - og kærlig, mener DR2-lægen Charlotte Bøving.

Da DR2s nye tv-læge Charlotte Bøving efter det første program i serien 'Lægen flytter ind' chattede med dr.dks brugere, var der et gennemgående tema i brugernes spørgsmål: Jeg er stærkt overvægtig, hvordan kommer jeg i gang med at tabe mig!

I Charlotte Bøvings optik bliver vi nødt til at gøre noget ved vægtproblemerne, og vi har allesammen et ansvar:

- Godt halvdelen af den voksne befolkning er overvægtig, og det koster vores sundhedssystem rigtig mange penge. Så på samme måde, som vi har italesat problematikkerne omkring rygning, som rent faktisk har minimeret antallet af rygere, så bliver vi også nødt til at italesætte overvægt, forklarer Charlotte Bøving, og hun supplerer:

- Jeg mener, at man skal være direkte og ærlig, men med masser af kærlighed! Og når jeg er så direkte i min tale til folk, så er det også, fordi jeg altid samler folk op og tilbyder at hjælpe dem på vej til et sundere liv...det er det, jeg mener med kærlighed.

De ved, den er gal

Men er det ikke hårdt at skulle være så direkte?

- Jeg har oplevet mange gange, når jeg har sagt til patienter i min klinik, at de vejer alt for meget og bør tabe sig, så bliver de enten meget kede af det, og deres verden bryder helt sammen – eller de kan blive meget vrede og forlade lokalet. Men de vender altid tilbage. For de ved jo godt inderst inde, at den er gal.

- Men i dag er vi så bange for at gøre folk kede af det eller vrede. Min holdning er, at folk rent faktisk dør af, at andre går med fløjlshandsker og ikke tør blande sig!

Bodil Just Christensen, der er forsker på fedme-området med fokus på fedmeoperationer, er helt enig med Charlotte Bøving, når hun siger, at overvægtige skal have kærlige puf i den rigtige retning.

- Men jeg synes, det er blevet sådan, at når vi diskuterer overvægt, så gør vi det meget generelt. Min pointe er, at overvægten har mange ansigter, og folk bliver store af mange forskellige årsager, derfor kan man ikke generalisere. Vi har en tendens til at diskutere overvægt over en kam og ikke differentiere problematikken, forklarer Bodil Just Christensen, der til daglig arbejder ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet.

Hårdt arbejde i flere år

Derfor mener Bodil Just Christensen, at den offentlige debat er med til at stigmatisere overvægtige.

- Den handler ofte om, at man giver de overvægtige skylden for, at de ligger samfundet til last med deres overvægt. Det er som om, at man sætter lighedstegn mellem overvægt, og at så er man også per definition usund. Men man kan sagtens være overvægtig og sund og have et godt liv.

Bodil Just Christensen forklarer videre, at det kan være svært at sige til mennesker, der spiser på følelserne, at de skal tage sig sammen og tabe sig. For det havde de allerede gjort, hvis de kunne.

- Det er så svært, og de har som regel prøvet alt. Det kræver meget hårdt arbejde og en ekstrem vedholdenhed at ændre sine vaner og livsstil - og vi må ikke glemme, at der også er et klasse-issue i den her problematik, og man skal give folk tilbud, som harmonerer med deres hverdag og livssituation. Og den slags tilbud er der mangel på, forklarer forskeren.

Gå til lægen

Ifølge Charlotte Bøving handler det om at handle, når beslutningen om vægttab er taget:

- Gå til din egen læge og få lagt en plan – og få omverdenen til at bakke op. Fortæl venner, familie og kolleger, at du vil i gang med et vægttab, og at du har brug for støtte – ikke kager eller misforstået godhed.

Men hvad gør man, hvis overvægten er blevet til 20, 30 – eller 50 kilo ekstra, så kan det jo virke som noget nær en umulig opgave?

- I princippet er der ingen forskel på, om man vejer fem eller 50 kilo for meget, det er de samme ting, der skal til for at tabe sig. Det er et simpelt regnestykke – du skal spise mindre og forbrænde mere, end det du indtager.

Men hvis det er så simpelt, hvorfor er der så alligevel så mange overvægtige?

- Problemet er jo, at de fleste ekstremt overvægtige tror, at man kan smide 50 kilo på få måneder – for i bladene kan man jo læse sig til, at det tager otte uger at smide fem kilo, men når man er ekstremt overvægtig, så er det hårdt - og ofte flere års - arbejde at komme af med kiloene igen!

God råd til dig, der gerne vil hjælpe en, der vejer alt for meget:

  • Vær direkte, ærlig og kærlig.

  • Foreslå, at I går en tur i stedet for bare at sidde i sofaen og tale.

  • Drop kagerne – server gulerødder i stedet, og sig det som, det er - kagerne feder!

  • Charlott Bøvings kodeord er direktehed, hun er selv altid hudløs ærlig.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1122250154492174

Facebook
Twitter