TV-lægen: Jeg håber, Jans historie kan sætte fokus på akromegali

Jan Møller Larsens sygdom blev opdaget på tv. Peter Qvortrup Geisling håber, at det kan hjælpe andre med den sjældne sygdom til at få stillet diagnosen hurtigere.

TV-lægen Peter Qvortrup Geisling og Jan Møller Larsen med fortalte i Aftenshowet den fascinerende historie om, hvordan sygdommen blev spottet af flere læger, der havde set Jan Møller Larsen på tv. (© dr)

I går stod Jan Møller Larsen frem og fortalte, hvordan han efter at have medvirket i nogle tv-programmer tilbage i januar blev kontaktet af en række læger, som mente, at han måske led af den sjældne sygdom akromegali.

Den endelige diagnose er nu stillet, og det fortalte Jan Møller Larsen om både på dr.dk, i TV AVISEN og Aftenshowet. Og det er rigtig godt, siger tv-lægen Peter Qvortrup Geisling:

- Symptomerne udvikler sig så langsomt, at man selv og ens nærmeste pårørende næsten ikke opdager dem. Og derfor går der typisk 5-10-15 måske helt op til tyve år med sygdommen, før symptomerne er så tydelige, at man lægger mærke til dem.

- Men nu hvor Jan Møller Larsen er stået frem med sin sygdom, så kan det jo være, at der sidder nogle danskere derude, som også har de her symptomer, og som så kan få stillet diagnosen lidt tidligere.

Akromegali er en sjælden sygdom, omkring 70 danskere om året får den, og lige nu er der cirka 400 danskere, der lider af den.

TV AVISEN har fulgt Jan Møller Larsen, da han fik diagnosen på Rigshospitalet. Se klippet herunder:

TVA Akromegali

Verdens højeste mand led af akromegali

Sygdommen opstår typisk på grund af en godartet tumor i hypofysen, som resulterer i en overproduktion af væksthormon.

- Vi har den lille hypofyse på størrelse med en ært, der sidder lige under hjernen, og som producerer otte forskellige hormoner, forklarer Peter Qvortrup Geisling.

Et af dem er væksthormon, og hvis der kommer forstyrrelser dér, mens man er barn og ung, inden knoglerne er færdige med at vokse, så bliver man gigant, ligesom verdens højeste mand, Robert Wadlow, der blev 2,72 m.

- Hvis det sker, som det oftest gør, når man er oppe i årene, når knoglerne er lukkede, så vokser hænder og fødder, kæben vokser, man får stakit-tænder altså der bliver afstand mellem tænderne, tungen vokser, læberne vokser, og tit vokser panden også. Hjerte, lunger og nyrer vokser også, og man får øget svedtendens.

Udviklingen sker som nævnt altså så langsomt, at man selv og ens nærmeste ikke lægger mærke til det. Men hvis der så er en specialist, der ved, hvad han eller hun skal kigge efter, som ser på én med friske øjne, så vil tegnene typisk være tydelige. Og det er altså det, der skete for Jan Møller Larsen, da han medvirkede i et tv-program tilbage i januar, og i et interview i Aftenshowet.

Ikke mindre end fire læger kontaktede ham i kølvandet på hans tv-optræden og opfordrede ham til at blive udredt for akromegali.

Se interviewet i Aftenshowet, hvor Peter Qvortrup Geisling og Jan Møller Larsen fortæller den fascinerende historie om, hvordan han fik sin diagnose:

Jan Møller Larsen og Peter Qvortrup Geisling i Aftenshowet