TV-lægen: Vores urhjerne er kodet til at putte i munden hele tiden

Kampagner og information om sund livsstil kan ikke hamle op med menneskets ur-instinkter, siger Charlotte Bøving.

Vores ur-instinkter og vores følelser får os til at spise mere, end vi har behov for, og derfor kræver det en stor indsats at fastholde en sund livsstil, siger Charlotte Bøving fra "Lægen flytter ind". (Foto: lev dolgachov © ColourBox)

Det skorter ikke på råd og kampagner om sund mad, motion og overvægt. Alligevel ser det ikke ud som om, at vi kan få knækket kurven. Der bliver flere og flere overvægtige, og især stiger andelen af svært overvægtige kvinder, viser en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet.

Tallene overrasker ikke læge Charlotte Bøving, der har praksis i Varde og er kendt fra DR-programmerne ”Lægen flytter ind”.

- Jeg er ikke spor overrasket, for jeg ser jo de mennesker hver eneste dag i min klinik, og når jeg er ude og holde foredrag. Og med den måde, mange af os lever på, så bliver det bare værre.

Ur-instinktet og følelserne får os til at spise

Men hvorfor er det, at problemet med overvægt næsten ser ud til at vokse proportionalt med mængden af information og kampagner om sundhed?

- Jamen, jeg tror ikke, at kampagner virker her. Vores urhjerne, vores ur-instinkt, er simpelthen indstillet på at putte i munden hele tiden og ikke forbrænde mere, end vi indtager. Så det er en livslang kamp, der skal kæmpes. For vi sidder alt for stille og forbrænder altså ikke så meget, som vi gjorde tidligere.

- Desuden er der rigtig mange af de svært overvægtige, der spiser på deres følelser, altså fx når de er kede af det. Og så er det svært at få vendt spiralen. De har selvfølgelig brug for hjælp og opmuntring. Ikke at blive latterliggjort eller peget fingre ad.

- Sidst men ikke mindst, så bliver man jo ikke svært overvægtig på én dag. Det er jo typisk 1-2 kilo om året, der sniger sig på. Og så ser man det ikke, før det er sket. Slet ikke, hvis man også omgiver sig med mennesker, der vejer for meget. Man spejler sig jo i sine omgivelser.

Vær ærlig og hjælp din overvægtige veninde eller pårørende

Som læge har Charlotte Bøving en lidt særlig adgang til at sige til patienterne, at de er blevet for tykke.

- Jeg siger det meget direkte til dem, helt ærligt og uden omsvøb, at de er alt for tykke. Og det virker. Det kan ikke nytte noget at sige, at "du skal vist lige tabe dig et par kilo", hvis patienten vejer 20 kilo for meget. Eller mere. Der er alt for mange læger og sundhedspersonale, der er alt for pæne.

- Fx siger jeg, at hvis de vil have deres blodtryk eller kolesteroltal ned, eller hvis de vil have det fulde udbytte af deres medicin, så skal de tabe sig. Og så tager jeg hånd om det sammen med patienten.

Charlotte Bøving hjælper overvægtige patienter med at få lagt et vægttabsprogram for dem og følger dem.

- Det koster mig ekstra tid, at jeg så at sige skal uddanne mine patienter, men det er jo tid, jeg får igen, fordi de får et bedre helbred på sigt.

Men andre end læger – pårørende, kolleger eller venner - kan også være ærlige og direkte og sige til vedkommende, at han eller hun er overvægtig, mener hun.

- Læg armen rundt om vedkommende og sig, ”kom, jeg hjælper dig”. Og så er det noget med at gå ture sammen, undlade at servere kage og i det hele taget hjælpe dem.

Spis til du ikke er sulten

Eksperternes bekymring i forhold til de nye tal er, at vi haler ind på amerikanerne, som har et stort problem med svær overvægt, og det skyldes ifølge Charlotte Bøving blandt andet, at vi kopierer deres livsstil.

- Vi spiser mere kalorieholdig mad med mere fedt og mere sukker. Vi spiser også mere fastfood og færdigretter, hvor vi ikke aner, hvor meget fedt eller sukker der er i. Og så sidder rigtig mange alt for meget foran en skærm.

- Mange bruger tid på de sociale medier og foran fjernsynet - også mens de spiser. Og det er jo en af årsagerne til, at mange simpelthen spiser for meget. De distraherer sig med skærm og så mærker de ikke, hvornår de er mætte. Mit bedste råd til patienterne er ikke at lade sig distrahere eller aflede, når de spiser, og at spise, til de ikke længere føler sig sulten. Ikke til de er helt propmætte.

Det er direkte livsfarligt

Og der er god grund til at sætte ind over for den stigende svære overvægt. For det kan i sidste ende blive livsfarligt.

Charlotte Bøving er førstehåndsvidne til konsekvenserne af overvægten, når hun hver dag møder patienterne:

- Det er voldsomme konsekvenser, der er af den svære overvægt.

- Folk kommer med for højt blodtryk, for højt kolesteroltal og blodpropper. Og faktisk er det særligt lumsk hos kvinder, fordi deres symptomer ikke er så tydelige som hos mænd. Det kommer mere snigende, og pludselig ligger de der med blodproppen.