To typer influenza i omløb lige nu

Statens Serum Institut melder om flere syge, men det er relativt sjældent, at vi rammes af en regulær epidemi.

Ondt i hovedet, halsen og hele kroppen. Influenzaen er over os, og den er bestemt ikke morsom at stå igennem. (© Gettyimages)

Hvis du netop nu ligger i sengen med høj feber, ondt i hals og muskler og har det rigtig skidt, så er det ikke så mærkeligt. For netop nu er der væsentlig flere påviste influenza-tilfælde, end der i sidste uge blev indrapporteret til landets vagtlæger.

- Der er tale om en betydelig stigning, og det er to typer influenza, influenza A H1N1 og influenza B, der er i omløb. Og det er usædvanligt, at de to konkurrerer så jævnbyrdigt med hinanden. Men der er endnu ikke tale om en epidemi. Det ser vi typisk kun to gange på ti år, og sidst var under pandemien i 2009, forklarer overlæge i Statens Seruminstitut, Tyra Grove Krause.

I denne uge er der knap 500 påviste tilfælde mod 370 i sidste uge. Af de påviste tilfælde er de 293 influenza A og 201 influenza B.

I 2009 var det også influenza A H1N1, der forårsagede, at tusinder af danskere i vinter-ugerne måtte lægge sig syge. Men grunden til, at vi ikke siden har set lignende tilstande er, at vi udvikler immunitet overfor netop denne type, og virus har ikke ændret sig markant, selvom den har cirkuleret siden 2009. Og så er den samtidig en del af influenza-vaccinationen i år.

- Som vi så i 2009, så er det især de yngre voksne og børnene, der rammes af influenza A H1N1, mens børnene under 15 år i højere grad rammes af influenza B, der er lidt mildere i sit forløb.

Fælles for begge influenza-typer er, at symptomerne er høj feber, ondt i hals og muskler, og man har det rigtig skidt og skal holde sengen i fire-fem dage, lyder rådet fra Tyra Grove Krause.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1119776894739500

Facebook
Twitter