U-turn: Et halvt års sund livsstil forbedrer deltagernes sundhed markant

Mere end halvdelen med type 2-diabetes kan blive medicinfri med et halvt års intensiv livsstilsændring, viser forskningsforsøg. Det samme sker for deltagerne i U-turn.

De seks U-turn-deltagere får en peptalk af sundhedsekspert Chris MacDonald under en af de træninger, der har forbedret deres helbred markant. (© dr)

Det er hårdt arbejde at lægge sin livsstil om, men det betaler sig.

Efter et halvt år med træning og sund kost er de seks type 2-diabetespatienter i DR1-programmet U-turn blevet så meget sundere, at de alle har reduceret deres behov for medicin.

Og tre af dem helt stoppet med at tage medicin.

Måske kan type 2-diabetes kureres

Sideløbende med tv-programmet har knap 100 type 2-diabetespatienter deltaget i samme forskningsforsøg, og af dem er over halvdelen blevet helt fri for diabetesmedicin.

- Disse resultater er meget lovende. De tyder jo på, at intensiv livsstilsændring måske kan være en ny form for medicin, siger Bente Klarlund Pedersen, der er overlæge og professor ved Trygfondens Center for Aktiv Sundhed.

- Det udfordrer os virkelig, fordi det stiller jo spørgsmålstegn ved, om type 2-diabetes er en kronisk sygdom, som man vil gå i graven med, eller om det er en sygdom, som faktisk kan kureres.

Se U-turn-deltagernes reaktion

Når man begynder at tage diabetesmedicin, så får man at vide, at man formentlig skal tage medicinen resten af livet.

At kunne droppe medicinen efter et halvt års indsats er derfor en kæmpestor sejr, der udløser vantro glæde og jubeldans for Søren, Torben og Tina.

66-årige Torben bryder ud i en lille jubeldans efter at have fået de gode nyheder.

41-årige Tina har kæmpet en hård kamp mod depression og rygetrang, og hun har svært ved at finde den rigtige grimasse, da hun får at vide at hendes livsstilsændringer har båret frugt.

Du kan se hele sjette afsnit af tv-programmet 'U-turn' på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter