U-turn: Sådan går det de seks deltagere i dag

Til april er det et år siden optagelserne til U-turn sluttede, og fire af deltagerne klarer sig i dag uden diabetesmedicin.

(© dr)

I april 2015 begyndte seks danskere med type 2-diabetes en rejse, som de aldrig vil glemme.

Med hjælp fra sundhedseksperten Chris MacDonald ændrede de deres livsstil markant med sundere mad, god søvn og motion seks timer om ugen.

I det niende og sidste afsnit af tv-programmet 'U-turn' ser man afslutningen af optagelserne, som sluttede efter 12 måneder i april 2016.

Men selv om kameraerne for længst er slukkede, så kæmper de seks deltagere videre i forsøget på at fortsætte den sunde livsstil og dermed holde sukkersygen på et så lavt niveau som muligt.

Her kan du læse, hvordan hver af de seks deltagere har det i dag.

Christina har smidt medicinen

Før U-turn begyndte, der tog Christina fire piller af sin diabetesmedicin hver dag.

Efter U-turn-året var omme, så var Christina nede på en pille om dagen, og i dag klarer hun sig helt uden diabetesmedicin.

Hun går til spinning en gang om ugen og i fitnesscenter to gange om ugen med en veninde, og så går hun nogle meget lange ture i weekenden.

- Tidligere drak jeg 12 dåsesodavand om dagen og arbejdede flere nætter om ugen uden at få mere end et par timers søvn. Jeg kørte bare derudaf uden at mærke efter, hvordan jeg havde det, og uden at tænke over hvordan jeg prioriterede min tid, fortæller hun.

- Jeg var ikke klar over, hvor dårligt jeg egentlig havde det tidligere. Men det har jeg opdaget efter U-turn. Det er sindssygt, at man kan have det så godt, som jeg har det nu. Det er det absolut fedeste at mærke.

Torben vil hjælpe andre

I løbet af de 12 måneders U-turn gik Torben fra to til nul piller, og her knap et år efter klarer Torben sig fortsat helt uden diabetesmedicin.

Han har døjet med en skulderskade, og derfor går han på et skulderhold en gang om ugen.

Derudover går han til spinning to gange om ugen og selvtræner derudover lidt med øvelser og løbebånd, og så går han 15-20.000 skridt om dagen.

- Det har været en gave for mig at være med i U-turn. Jeg har lært at tænke over, hvad jeg putter i munden, og nu er den sunde mad bare blevet en vane, fortæller han.

- Jeg har planer om at lave en mini-udgave af U-turn for andre sammen med mit fys-center, hvor jeg træner. Og jeg skal også ud i nogle foreninger og fortælle om mine oplevelser, og om hvor lidt der egentlig skal til for at gøre en stor forskel.

Tina er kommet op af det sorte hul

Under U-turn gik Tina fra fire til nul piller diabetesmedicin, men de 12 måneders træning var meget mentalt udmattende for hende.

Da kameraerne slukkede fik hun sit livs værste periode, og i perioden efter trænede hun slet ikke, og hun faldt tilbage i sine gamle madvaner.

Det betød, at hun tog 10 kilo på og igen måtte begynde på diabetesmedicin.

Hun begyndte til psykolog, og de seneste måneder har hun igen fået overskud til at vende tilbage til den sunde livsstil.

Nu går hun til spinning to gange om ugen, i fitnesscenter to gange om ugen og til dans en gang om ugen.

- Jeg er taknemmelig for, at jeg har været med i U-turn, men jeg har lært, at jeg skal ændre min livsstil i mit eget tempo og tage små skridt af gangen, så jeg kan nyde det, fortæller hun.

- Jeg ser meget positivt på min situation nu, og jeg ved, at det kan lade sig gøre at blive fri for diabetesmedicin, for jeg har klaret det en gang før.

Michael har fundet nye fællesskaber

Michael blev også helt fri for diabetesmedicin i løbet af de 12 måneders U-turn, selv om han startede på to forskellige slags præparater med høj dosis.

Men ligesom Tina havde han en svær periode efter programmet, og der var et par måneder, hvor han slet ikke fik trænet.

- Jeg gik fra at være en del af en gruppe og et fællesskab til pludselig at være alene. Og jeg skulle lige bruge noget tid på at finde en ny form med sund livsstil, der passer mig, fortæller han.

Han hev derfor fat i en personlig træner, og han klarer sig fortsat helt uden diabetesmedicin.

I dag går han til spinning to gange om ugen og styrketræner 2-3 gange om ugen - helst på hold.

- Det er svært at motivere sig, når man er alene. Fællesskaber er så vigtige, for det gør alverden, at man er der sammen med andre, og at der bliver spurgt 'hvor var du sidste uge', hvis man missede en træning.

Pia har fundet et passende niveau

Under U-turn gik Pia ned med stress, og hun var lige ved at melde sig helt ud af projektet.

Men heldigvis for hende holdt hun ved, og det betød, at hun kunne gå fra fire piller til en pille diabetesmedicin.

Kort efter optagelserne sluttede, blev hun faktisk helt fri for diabetesmedicin, men så begyndte hun på et nyt job med nattevagter, og det ødelagde hendes søvn og overskud til at holde de nye sunde vaner, og derfor tager hun nu igen en enkelt pille.

Efter fem måneder besluttede hun at droppe nattevagterne, og nu træner hun igen 3-4 gange om ugen med vandaerobic, fitnesscenter og løbetræning.

- Den største udfordring for mig er at komme afsted til træning alene, så jeg træner som regel med en af mine unger. Det er rigtig godt, at der er en, der ringer inden træning og spørger, om vi er på, fortæller hun.

- Det nytter noget for ens helbred, selv om man også bare træner nogle få gange om ugen. Og jeg har skullet finde et niveau, der var til at leve med for mig. Men jeg vil ikke ende der, hvor jeg var tidligere. Og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at jeg ikke havner der igen.

Søren fortsætter som under U-turn

Søren gik hurtigt fra to til nul piller under U-turn, og siden har han ikke set sig tilbage.

I dag følger han stadig træningsprogrammet fra U-turn med seks dages træningspas, og han klarer sig fortsat helt uden diabetesmedicin.

Han klarer træningen alene derhjemme, da han har købt alt udstyret, som han skal bruge til at træne roning, cykling, løb og styrketræning.

- Mange har sagt til mig, at jeg 'har det så let' i forhold til de andre. Men der var en grund til, at jeg har vejet 30 kilo mere, og jeg har fået så mange gode ting med fra U-turn. For mig har det været en samling pakkeløsning med en slags kørebog for, hvordan man bliver sund, siger han.

- Jeg har det perfekt i dag. Livet kan ikke være bedre.

Du kan se alle afsnit af U-turn på dr.dk/tv.