Udstilling af nøgenbilleder midt i København deler vandene

En række nøgenbilleder af unge kvinder hænger lige nu midt i København. Men fotografen bag møder stærke reaktioner.

  • Du har kun en fjende: Dig selv. Fra fotograf Mathilde Grafströms udstilling, der for tiden kan ses på Nytorv i København. (Foto: © Mathilde Grafström, Mathilde Grafström)
  • Elsk dig selv! Lyder Mathilde Grafströms budskab på dette foto. (Foto: © Mathilde Grafström, Mathilde Grafström)
1 / 2

Æstetiske fotos af en stribe unge kvinder uden tøj hænger i disse dage udstillet på Nytorv i København.

Udstillingen hedder 'Female Beauty 2016 - Nude in the public space', og fotografen hedder Mathilde Grafström. Faktisk skulle udstillingen havde været vist sidste år, men da Københavns Kommune tog kontakt til politiet for at få tilladelse til at opsætte udstillingen, så mente politiet, at billederne var blufærdighedskrænkende.

Efter flere måneders tovtrækkeri, fik hun endelig tilladelse, men kun, hvis nogle af de billeder, der havde nærbilleder af kønsdele, ikke blev vist.

- Jeg forstår ikke reaktionerne. Jeg synes, det er superærgerligt, at jeg har mødt al den modstand og censur. Jeg er jo nøgenfotograf, men måtte ikke vise de billeder, jeg laver, og jeg har været tvunget til at censurere min nuværende udstilling. Det er jeg selvfølgelig ked af, forklarer fotografen Mathilde Grafström i Aftenshowet.

Den indre og ægte skønhed

Og det var da heller ikke alle forbipasserende, der var lige begejstrede for de nøgne kroppe, da Aftenshowet lagde vejen forbi:

Mathilde Grafström vil netop gerne skildre nøgenhed i sin kunst for at gøre opmærksom på, at alle kroppe er smukke på hver deres led, og at skønhed i bund og grund kommer indefra.

- Mit budskab med mine billeder er ikke bare at vise nøgne kroppe. Jeg gør det for at vise noget ægte skønhed og vise de dybere værdier i livet, forklarer hun.

Når det ender fatalt

Især et af hendes udstillede værker fortæller en hjerteskærende historie om en ung pige, der ikke kunne lide sin krop:

Men selvom Mathilde Grafström har mødt modstand og blandt andet tidligere har oplevet, at hendes udstillede værker er blevet hærget af mennesker, der har følt sig stødt af hendes kunst, så får hun opbakning af landets kulturminister Bertel Haarder.

Han er, som han selv siger, ikke bange for nøgenhed og mener, at udstillingen har et vigtigt budskab:

En sund udstilling

Jesper Bay-Hansen, der er privatpraktiserende klinisk sexolog og blandt andet skriver klummer her på Lev Nu, er fuldstændig enig med kulturministeren.

- Vi oplever i disse år på den ene side en meget stor optagethed af smukke og veltrænede kroppe og på flotte kropspræstationer, og på den anden side oplever vi samtidig en høj grad af kropsforskrækkelse. Det er på alle måder en meget sammensat tid, forklarer Jesper Bay-Hansen.

- Jeg synes netop, det er sundt at have fokus på den kropslige mangfoldighed og på den uperfekte krop, da alt for mange mennesker i disse år er meget fremmedgjorte over for både egne og andres kroppe. Jeg synes, det er sundt med en udstilling, der har fokus på mangfoldigheden og som ikke bare viser smukke, top-præsterende idealkroppe og ren overflade.