Undersøgelse: Allergi årsag til mange tusinde sygedage

Fire ud af 10 danskere føler, at deres livskvalitet bliver stærkt forringet på grund af allergi.

Mange tusinde danskere går på arbejde, selvom allergien gør dem ineffektive, viser undersøgelse. (© COLOURBOX)

42 procent (fire ud af ti) af de adspurgte i en stor kvantitativ allergi-undersøgelse fortæller, at de oplever en stærkt forringet livskvalitet grundet deres allergi.

Pollenallergi kostede i 2014 ifølge samme undersøgelse samfundet 266.000 sygedage og 2,3 millioner ineffektive arbejdsdage.

- Jeg synes, det er chokerende høje tal, kommenterer vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen.

Astma-Allergi Danmark har fået foretaget undersøgelsen af analyseinstituttet, Webpol, og den omfatter 5.000 adspurgte over 18 år. Deltagerne i undersøgelsen består af både diagnosticerede og ikke-diagnosticerede allergikere og er repræsentativt udvalgt fordelt på køn, alder, uddannelse og geografi.

Forringet livskvalitet

Der er spurgt ind til deltagernes opfattelse af allergi og deres opfattelse af livskvalitet.

- Det er en stor kvantitativ undersøgelse, som har givet os ny viden om hvor mange mennesker, der går rundt og oplever en væsentlig forringet livskvalitet på grund af allergi, forklarer Anne Holm Hansen videre.

Omkring halvdelen af de adspurgte bruger håndkøbsmedicin, mens hver tredje udelukkende bruger receptpligtig medicin. Og ifølge undersøgelsen så får 72 procent stillet diagnosen hos lægen, mens 22 procent stiller den selv. En stor gruppe ved slet ikke, at de kløende øjne og den rindende næse skyldes allergi.

Slem sommer sidste år

Astma-Allergi Danmark skønner, at mere end en million danskere lider af allergi, og hver tredje af dem lider også af astma. Og der er ingen tegn i sol og måne på, at problemerne vil blive mindre fremover.

- Sidste år oplevede vi den største birkepollen-sæson nogensinde. Det er ikke, fordi vi får flere birketræer herhjemme i Danmark – men hvis sommeren er solrig og vindretningen gunstig, så får vi meget birkepollen fra Tyskland og Østeuropa. Og så begynder vi også at mærke konsekvensen af klimaforandringer, idet mere varmt vejr får pollen til at eksplodere, forklarer Anne Holm Hansen.

Sommeren 2014 var lang, varm og solrig, og derfor var der meget pollen i luften. Det bedste for pollenallergikere er fugtige og kølige somre. Men det er samtidig trist, for sol og varme hører ligesom sommeren til.

- Er man hårdt ramt, så kan man ikke de mest basale ting – man kan ikke spille fodbold på græsset med ungerne, man kan ikke sidde ude og hygge på terrassen med venner og familie osv.

Søg den rette behandling

Der er behandling at hente, og den eneste vej til at finde frem til den rette er at gå til egen læge i første ombæring.

- Der findes behandlingsmuligheder i form af tabletter, næsespray, creme, vaccinationer m.v. Man må sammen med den praktiserende læge finde ud af hvilken behandling, der er bedst – og eventuelt blive udredt på et allergicenter, hvis man er blandt de hårdest ramte, forklarer Anne Holm Hansen.

Der findes tre såkaldte allergicentre herhjemme: På Gentofte Hospital, Odense Universitets Hospital og Århus kommunehospital. Men ifølge Astma-Allergi Danmark mangler der flere centre eller en helt anden efteruddannelse af de privatpraktiserende læger, så de bliver i stand til at håndtere den støt stigende gruppe af allergikere.

- Det er jo en folkesygdom, og jeg synes, det er chokerende, at så mange oplever en forringet livskvalitet og fx går på arbejde, selvom de føler sig syge. 2,3 millioner ineffektive arbejdsdage på et år – det er rigtig mange dage, kommenterer Anne Holm Hansen.

FacebookTwitter