Unge modellers lave BMI er sundhedsskadeligt

De unge modeller på catwalken har for lavt BMI, mener ekspert.

(© Colourbox)

Unge danske modeller skal ikke være sygeligt tynde, og derfor foreslår Københavns sundheds- og omsorgsborgsmester, Ninna Thomsen (SF), at man fremover laver et sundhedstjek af de magre modeller i forbindelse med den københavnske modeuge.

I dag anbefaler Verdens Sundheds Organisationen WHO og Sundhedsstyrelsen, at dit BMI skal være på mellem 18,5 og 25.

- Men hvis du har et BMI på under 20, så kan det være tegn på dårligt helbred, og jeg vil tro, at mange af de unge piger vi ser på podierne har et BMI på under 18,5, der er grænsen til undervægt, forklarer Morten Zacho, der er idrætsfysiolog på Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet og bl. a. har været med til at kortlægge undersøgelser om BMI.

- For det første er så lavt et BMI rigtig skidt, fordi du tærer på musklerne, og du skal nu engang bruge muskelmasse for at kunne bevæge dig.

- Vi ved også fra undersøgelser, at hvis man gennem længere tid har så lavt et BMI, så har man øget risiko for at dø tidligere end andre af en eller anden sygdom. De unge kvinder med lavt BMI har også en meget lav fedtprocent, og det kan gå ud over deres hormonbalance og deres normale menstruationscyklus, så de reelt i perioder mister evnen til at blive gravide. Disse hormonforstyrrelser kan bl.a. betyde, at de alt for tidligt udvikler svage knogler, forklarer Morten Zacho.

Modebranchen bærer stort ansvar

Man kan til gengæld godt have et normalt BMI - og alligevel have en spiseforstyrrelse, og Morten Zacho er sikker på, at mange af de unge modeller på podierne udvikler spiseforstyrrelser:

- Mange af de her unge piger udvikler en spiseforstyrrelse, fordi de en periode af deres liv er så fokuseret på deres vægt, at de f.eks. gør nogle ting for at ændre på vægten - kaster op, sulter sig mv. Og det er noget skidt, for de her piger er jo rollemodeller for andre unge piger. Så man kan sige, at modebranchen bærer et stort ansvar på deres skuldre.

Ifølge den nye forskning, som Morten Zacho har været med til at undersøge, bør kvinder ideelt set have et BMI omkring 22,5, mens mænd lever længst med et BMI omkring 24,5 - altså det der ellers i dag betegnes som lige på grænsen til overvægt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter