Unges muskler ældes 40 år uden bevægelse

Ny forskning viser, at vores muskler bliver markant svækkede, hvis ikke vi bruger dem. Faktisk har forskere netop påvist, at unges muskler bliver 40 – 50 år ældre, hvis de bliver holdt i ro.

Deltagerne i forsøget skulle bære en benskinne som denne i 14 dage. (© Andreas Vigelsø Hansen)

Forestil dig, at du brækker benet, forstuver anklen eller får influenza og må blive under dynen i nogle dage.

Bortset fra at du sikkert vil kede dig bravt, fordi du skal holde dig i ro, så risikerer du faktisk også at miste muskelstyrke, viser helt ny forskning på området.

- Vores forsøg viser, at man som ung mister en tredjedel af muskelstyrken i benene, hvis man er inaktiv i blot 14 dage. Det svarer til en muskelstyrke hos en gennemsnitlig 70-årig, siger forsker Andreas Vigelsø Hansen.

Han står bag den nye forskning med forsker Martin Gram, som begge er tilknyttet Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet.

De har netop fået offentliggjort resultaterne i det videnskabelige tidsskrift ’Journal of Rehabilitation Medicine.’

Unge og gamle ben svækkes i samme grad

De to forskere har over en længere periode fulgt to grupper af mænd. Den ene med en gennemsnitsalder på 21, den anden med en gennemsnitsalder på 68.

Deltagerne blev udstyret med en benskinne og fik ellers besked på at fortsætte deres vanlige livsstil. To uger efter blev benskinnen fjernet igen, og her viste det sig, at begge grupper blev påvirket ens af inaktivitet.

- De unge mistede næsten dobbelt så meget muskelmasse som de ældre. Til gengæld havde de unge også en meget større muskelmasse. Det skyldes, at man helt naturligt mister muskelmasse i takt med alderen, forklarer forsker Andreas Vigelsø Hansen.

Genoptræning tager lang tid

Alligevel vurderer forskerne bag projektet, at de ældre, samlet set, bliver sat længere tilbage af de svækkede benmuskler.

- Selvom de ældre mister mindre muskelmasse og holder formen bedre end de unge, så er der større risiko for, at det rammer de ældre hårdere på livskvalitet og sundhed, siger Andreas Vigelsø Hansen.

Og det er faktisk ganske svært at genopbygge musklerne igen. siger Andreas Vigelsø Hansen:

- I forsøget skulle deltagerne genoptræne ved hjælp af cykeltræning, men det er ikke nok til at genvinde den oprindelige muskelstyrke. Man bliver også nødt til at supplere med styrketræning. Det er overraskende, at det går så hurtigt at miste muskelmasse, men at det tager tre gange så lang tid at komme tilbage at komme tilbage til den normale form.