Velkommen tilbage til det nøgne look

Tatoveringer har været inde i varmen længe. Men hvornår kommer der en modbølge, hvornår bliver det hot at have en krop, som naturen har skabt den? Vi har spurgt et eksperterne.

Hos overlægen på hospitalets hudklinik mærkes konsekvensen af de senere års tatoverings-modebølge tydeligt. Det samme gør de hos de kosmetiske klinikker, der har specialiseret sig i at fjerne krops-udsmykningerne: Flere og flere vil gerne af med deres tatoveringer igen.

Så spørgsmålet melder sig: Hvornår bliver det stik modsatte - altså en krop helt uden udsmykning - mon populært? - Bølgen er allerede i gang. Der er masser af eksempler på mennesker, der ønsker at få fjernet deres tatoveringer. Og så er der vel fortsat også en stor procentdel af befolkningen, som ikke ønsker at lade kroppen dekorere, Men det er jo en lidt sjov bølge… at være en del af en gruppe, der siger jeg har ingen tatovering! Altså at man kan være med i en gruppering, som reelt ikke foretager sig noget aktivt, men blot undlader at lade sig tatovere, forklarer livsstilsekspert, Christine Feldthaus, der er vært på DRs populære tendens-program, So F***ing Special. Christine Feldthaus fortsætter: - Indenfor den tatoveringsbølge, som vi oplever i disse år, er der også mange bølger, og ser man på de mange, der har fået lavet en tatovering, så kan man i hvert fald også hurtigt spotte, at de ikke er enige om, hvad der er god smag. Så det er ikke sådan, at man over en kam, kan se tilbage på perioden og kalde alle tatoveringer for taber-stempler. Men der er klart forskel på de tatoveringer, der bliver lavet i dag - de bliver lavet i alle sociale lag, men du vil ikke se de samme symboler nord for København, som dem du vil se syd for København eksempelvis.På toppenPå Bispebjerg Hospitals hudafdeling vurderer overlæge og professor Jørgen Serup også, at vi i denne tid rider på toppen af tatoverings-bølgen. - Al erfaring taler for, at når et modefænomen har toppet, så vil der ikke gå så længe, før vi oplever, at det modsatte vil ske. I det her tilfælde, at det vil blive moderne at være helt uden tatoveringer. -Tatoveringer er jo blevet voldsomt promoveret, ifølge vores undersøgelse fra sidste år er omkring 31 procent af de badende på danske badestrande er tatoverede. Jeg tror, vi i disse år oplever toppen, siger Jørgen Serup, der spår, at vi om ikke så længe vil se et marked for klinikker, der skal fjerne de spraglede motiver igen.

Væk med demMen hvad nu hvis man allerede er blevet dekoreret, kan man så komme af med de blå ornamenter og ombord på det rene look-bølgen? - Der er nogle tatoveringer, vi ikke kan fjerne. De store og meget spraglede tatoveringer vil vi ikke kunne fjerne helt, forklarer laserekspert Signe Cordsen, Healux Klinikken, der har specialiseret sig i at fjerne tatoveringer. På Healux Klinikken, som har til huse i Odense og København, oplever man, at det især er navne på eks-kæresten, indgraverede vielsesringe på fingrene og meget synlige tatoveringer, som fortryder og vil have fjernet igen.Det er helt normaltChristine Feldthaus mener godt, at man i dag kan kalde tatoveringer for mainstream: - Rigtigt mange har én, eller har planer om at få én. Så det man vel kan sige, er at det er blevet helt normalt at have en tatovering - uanset hvilken aldersgruppe eller socialgruppe man tilhører. Selv de veluddannede mænd i whiskybæltet, der har gennemført en IronMan får jo tatoveret symbolet på overarmen. - Og vi ved, at når der har været en bølge, så vil de nye generationer med garanti komme med en modreaktion. Det bliver spændende at se, hvad de finder på. For de kan jo ikke tage tatoveringer, for tatoveringer er jo ligesom allerede taget - altså mange af de unges mødre og fædre er jo allerede tatoverede, forklarer Christine Feldthaus.

Et efterspilAllerede nu oplever man på Bispebjerg Hospital, at rigtig mange kommer i behandling, fordi de får alvorlige bivirkninger som følge af deres tatovering. - Vi vil formentlig ikke komme til opleve et efterspil i form af flere hudkræfttilfælde, da tatoveringer ikke opfattes som værende cancerskabende, fordi farvepartiklerne er indkapslede i huden. Men vi kan i 8-10 år efter blive ved med at opleve, at folk kan få allergiske reaktioner på grund af deres tatoveringer. Christine Feldthaus ser frem til, hvordan det vil gå med de mange tatoverede på længere sigt:

- Det bliver jo sjovt, når de engang lander på plejehjemmet. Så vil man måske kunne få en genopstanden Piet Van Deurs til at kunne aldersbestemme de gamle ud fra deres tatoveringsmotiver - og ikke mindst, hvor på kroppen de har fået dem placeret. Det vil kunne fortælle rigtigt mange historier om gruppetilhørsforhold og værdier.

Facebook
Twitter