Vi lider af sidde-syge!

Vores krop er slet ikke designet til at sidde så meget stille, som de fleste af os gør. Kom ud og gå og brug kroppen til det, den er designet til, opfordrer læge.

Vi bruger meget af dagen på at sidde ned. Det er ikke så godt, for vi er slet ikke lavet til at være så stillesiddende, siger læge Jerk W. Langer. (© COLOURBOX)

Mange af os sidder ned i timevis hver dag. Vi lider ligefrem af sidde-syge, mener læge Jerk W. Langer, der har udarbejdet en række gode råd for Dansk Vandrelaug.

Vi ved alle sammen efterhånden, at motion holder sygdomme fra døren. Men ved du, at gåture også har en helt speciel indvirkning på vores hjerne?

- Vi ved i dag forskningsmæssigt, at gåture hjælper på vores psykiske velbefindende, forklarer læge Jerk W. Langer og supplerer:

- Kort sagt kan man sige, at vil man bruge gåturene til at påvirke humøret i positiv retning, så skal man gå rask til i omkring fire timer om ugen – vil man bruge det som antistress redskab, så skal man gå stille og fredeligt og gerne i naturen.

Det er godt at gå

Her får du Jerk W. Langers input om alle fordelene ved at implementere gåture i dit liv:

  • Gang træner stofskiftekondition, der gør blodsukkeret stabilt, modvirker at kolesterol hober sig op i blodet, samt holder blodtrykket på plads. Herved undgår man type 2-diabetes, blodprop, demens og andre dårligdomme.

  • Gang forbrænder ca. 300 kalorier i timen. Som tommelfingerregel forbrændes samme antal kalorier ved syv km rask gang som ved fem km løb. Stærke muskler forbrænder flere kalorier i hvile, så man populært sagt taber sig selv under søvnen.

  • Gang nedsætter faren for type 2-sukkersyge, viser ny forskning, der har fulgt næsten 600 personer gennem fem år. Uanset tempo er gang meget sundere end at blive liggende på sofaen. Intervalgang med skift mellem tre minutter i normalt tempo og tre minutter i hurtig gang forbedrer konditionen, tærer på kropsfedtet, samt bringer et højt blodsukker på plads.

  • Gang gør dig i bedre humør og modvirker depression. Opmærksomhed, koncentration og hukommelse forbedres.

  • En stresset krop får det ikke bedre af hårde løbeture eller tung styrketræning. Gør i stedet det stik modsatte: Gå en lang tur i naturen, som tømmer hovedet for stress og giver ny energi.

  • Går en kvinde mindst en time om dagen, falder brystkræftrisikoen med 15 procent. Forskerne fra Harvard University fulgte 95.000 kvinder gennem 20 år.

Kilde: Dansk Vandrelaug