Vi ryger og drikker meget mindre

Alkohol og rygning er uden sammenligning det, som gør danskerne mest syge - men forbruget af begge er dalet markant de senere år.

Kun en sjettedel af danskerne ryger i dag - i 1980 var det over 50 procent. (© /colourbox.com)

Som regel handler historier om danskernes sundhed om alt det, der er galt. Men ikke den her. For uanset om det er utallige kampagner eller bare den sunde fornuft, der kan tage æren for det, så ryger og drikker danskerne meget mindre end tidligere.

Det viser den seneste udgave af statistisk årbog, som udkom i går for 2016.

Og her kan man læse, at mens halvdelen af danskerne røg i 1980, så er det i dag kun en sjettedel. Og samme positive tendens gælder for vores forbrug af alkohol.

I 2003 drak over 20 procent af mændene og over 12 procent af kvinderne mere end de anbefalede maksimale antal ugentlige genstande. Ti år senere - i 2013 er det kun 10 procent af mændene og knap 7 procent af kvinderne, der drikker mere end det anbefalede.

Spiser også mindre fedt

Og endelig er vores indtag af fed mad også reduceret - omend ikke så markant. Mens fedt udgjorde over 45 procent af vores energiindtag i 1985, så er det i dag reduceret til cirka 38 procent.

Her er et screendump fra rapporten med konklusionerne.

Eneste malurt i bægeret er egentlig vores motion. For efter et langt fald i antallet af personer, der ikke var aktive i deres fritid, så kan man de senere år (fra 2005 - 2013) kunnet se, at flere angiver, at de ikke dyrker motion (fra 13 til cirka 16 procent). Men i 1987 var det over 20 procent, der var inaktive - så det er alligevel gået i den rigtige retning i flere år.

Facebook
Twitter