VIDEO Så meget påvirker rygning din kondition

Rygning mindsker kroppens iltoptag med op til 10 procent, og det kan mærkes på konditionen.

Skal du dyrke motion sammen med andre, så er du allerede bagud på point, hvis du er ryger.

Det går hurtigt op for rygeren Lindy fra tv-serien 'Rigtige Mænd' under den første træning sammen med fire ikke-rygere, som du kan se i videoklippet øverst i artiklen.

Problemet med rygning er, at det nedsætter kroppens maksimale iltoptag og maksimale puls.

Rygning fylder kroppen med kulilte

Det skyldes, at tobaksrøg får blodkarrene til at trække sig sammen, og at røgen er fyldt med kulilte, der tager pladsen fra ilten i de røde blodlegemer.

Når du skal være fysisk aktiv, så har dine muskler brug for så meget ilt som muligt. Men en rygers krop har simpelthen sværere ved at få nok ilt fra lungerne ud til musklerne.

Hos rygere er der omkring 5-10 procent kulilte i blodet, mens der hos ikke-rygere kun er 0,5-2 procent.

To røgfri dage kan forbedre konditionen markant

Den gode nyhed er, at det betyder, at rygere hurtigt kan forbedre sin kondition og iltoptag med 5-10 procent ved at kvitte smøgerne.

Allerede otte timer efter din sidste cigaret er kulilten i blodet blevet halveret, og når du har været røgfri i to døgn, er den ekstra kulilte i blodet væk.

Vil du vide mere, om hvordan rygning påvirker konditionen og resten af kroppen, så læs mere på liv.dk eller i forskningsrapporten 'Rygningens skadevirkninger for unge' fra Kræftens Bekæmpelse.

Næste afsnit af tv-serien 'Rigtige mænd' kan ses på DR1 i aften klokken 20.30, og alle afsnit i serien kan ses på dr.dk/tv, efter de er blevet sendt på DR1.

Facebook
Twitter