VIDEO Sådan påvirker kemiske solfiltre sædcellens bevægelighed

Danske forskere har formentlig fundet en vigtig brik i det store puslespil om, hvorfor stadig flere par verden over har svært ved at blive gravide.

Ved hjælp af laboratorieforsøg har forskere fra Københavns Universitet og vist, at kemiske solfiltre, som man finder i nogle solcremer, kan forstyrre sædcellernes vej gennem de kvindelige kønsveje.

Ved at undersøge 29 kemiske solfiltre, som er tilladt i EU og USA, og som bruges i mange forskellige produkter som solcreme, parfume, lotion, shampoo, balsam, sæbe og meget mere, har forskerne fundet 13 problematiske solfiltre.

Det problematiske består i, at disse 13 kemiske solfiltre efterligner effekten af det kvindelige kønshormon progesteron, der frigives fra ægget, og som sædcellerne tiltrækkes af.

- Når sædcellerne får lignende signaler fra kemiske solfiltre på forkerte steder og forkerte tidspunkter, så er det muligt, at de ikke finder vej frem til og trænger ind i ægget, fortæller Anders Rehfeld, der er ph.d. studerende og står bag forskningen.

I videoen i toppen af denne artikel har nogle forskere sat hovedet på en sædcelle fast på et glas, så den kun kan bevæge halen, og ved at lukke en væske igennem, hvor man har tilsat et af disse 13 problematiske kemiske solfiltre, kan man se, hvordan sædcellens bevægelighed påvirkes.

- Som man kan se i videoen, er der en tydelig effekt, og vores forsøg viser også, at de her stoffer påvirker sædcellerne i laboratoriet, og det skaber en bekymring for, at det kan have en effekt hos hr. og fru Danmark, som ønsker at få børn, siger Anders Rehfeld.

Se forsøget i videoen i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter