VIDEO Sådan ser dit hår ud tæt på

Videnskabsmagasinet på DR3 går sammen med en professor tæt på hår og kigger på hårstrukturen i blandt andre reporteren Petras lokker.

Hårprodukter som hårshampoo, balsam, voks, gelé og hårfarve fylder ofte mange hyldemeter i dagligvarebutikkerne. Og vi bliver lokket med udsigten til glans og volumen.

Men effekten af produkterne er tvivlsom, siger professor i dermatologi ved Bispebjerg Hospital Jørgen Serup til Videnskabsmagasinet på DR3:

- Produkterne kan virke på kort sigt, som producenterne anfører, men på lang sigt nedbryder de håret, typisk fordi produkterne er for aggressive.

Jo flere hårprodukter, jo mere udpint hår

I Videnskabsmagasinet sammenligner Jørgen Serup reporteren Petra Nagels hår og yogatræner Cecilie Blaksteds hår under et mikroskop for at vise, hvordan hårprodukter påvirker håret. Her skal man dog også tage højde for, at klipning påvirker håret.

Se videoen øverst i artiklen. Klik på playknappen.

Men generelt ser man, at jo flere hårprodukter, man putter i håret, jo mere udpint bliver hårstråene, så de knækker.

- Man skal tænke på håret som et slags uldgarn, der er sart. Og en hyppig gentagen påvirkning af hårets proteiner med kemiske stoffer, som der typisk er masser af i hårprodukter, vil selvfølgelig i det lange løb nedbryde håret, siger Jørgen Serup.

Fra sundt til temmelig beskadiget

Cecilie Blaksted har ikke vasket hår i shampoo eller farvet håret i et år. I stedet bruger hun en blanding med noget ler og æbleeddike og tilfører måske lidt kokosolie til spidserne.

- Hendes hår er sundt med meget parallelle hårstrå med samme diameter. Og der er ikke spor af knækket hår eller hårspidser, der er flosset som malerpensler, siger Jørgen Serup.

Petra Nagel bruger en masse hårprodukter, farver sit hår og bruger glattejern i håret for at minimere krøller. I hendes hår er der ikke en ’parallelt orientering’. Mange hårstrå er knækket og står som ’små malerpensler’.

- Det er ikke et sundt hår. Vi er henne i noget, der er temmelig beskadiget, og det kan man tydeligt se under mikroskopet, siger Jørgen Serup.

Se videoen øverst i artiklen ved at klikke på playknappen. Og se Videnskabsmagasinet på DR3 når du vil - på DR TV

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter