VIDEO Tarmbakterier kan flyve fra toilet til tandbørste

Slå brættet ned, før du skyller ud, og husk god hygiejne og rengøring på badeværelset.

Langt de fleste tarmbakterier bliver skyllet ud med vores afføring, når vi har været på toilettet.

Men som du kan se i videoen øverst i artiklen, så kan nogle af tarmbakterierne også blive slynget ud af toilettet, når vandet plasker, når vi skyller ud.

Dermed kan tarmbakterierne havne på gulvet, vores tøj, tandbørste og andre ting i badeværelset.

- Man skal lade være med at gå i panik over det. Sådan har det været, siden toilet med skyl blev opfundet. Men videoen viser, hvor vigtigt det er med god hygiejne og rengøring på badeværelset, siger professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet og Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.

Husk god hygiejne og rengøring

Ifølge professoren er det umuligt at undgå at få bakterier på sig, men man kan godt gøre lidt for at minimere risikoen for at blive syg af vildfarne tarmbakterier.

- For det første er det vigtigt at vaske hænder grundigt, når man har været på toilet. Og så er det vigtigt, at rengøring skal være grundig og ikke kun fjerne det beskidte, som man kan se med øjet, siger Hans Jørn Kolmos.

Dernæst kan man lukke toiletbrættet, før man trækker ud.

- De bittesmå mikroskopiske dråber med bakterier drøner sikkert stadigvæk ud af toilettet, men man kan måske reducere mængden lidt. Til gengæld sidder de så på toiletbrættet, som man skal huske at rengøre, siger Hans Jørn Kolmos.

Du kan se meget mere om bakterier og virus i Sundhedsmagasinet på DR1 tirsdag aften.