Ville du vælge et barn med Downs-syndrom fra?

Flere forældre vælger fostre med Downs-syndrom fra - Lillian Bondo har haft det svære valg helt inde på livet, da hendes søster Ida blev født med sygdommen.

Lillian Bondo mistede for kort tid siden sin søster, der led af Downs-syndrom. (Foto: DR)

Ny og moderne fosterdiagnostik gør det muligt at vælge børn med handicap fra før fødslen. Og et af de handicap, der gør, at flere vordende forældre vælger at trække nødbremsen, er diagnosen Downs-syndrom.

I 2012 blev der kun født 23 børn med Downs-syndrom, og tre ud af de 23 forældre vidste, at barnet havde syndromet.

Aftenshowet havde torsdag besøg af Lillian Bondo, som var søster til Ida, der netop havde Downs-syndrom.

- Hun var en lille lys glad pige. Hun var lærevillig med de vilkår, hun nu havde, siger Lilian og fortæller videre, at Ida selv kaldte sig for 'mongol'.

- Hun ville gerne havde været ligesom Julia Roberts eller Lucy fra Dallas-serien, fortæller Lillian, men fastslår, at hun ikke var ked af, hvordan hun var.

Lillian er selv jordemoder, er formand for Jordemoderforeningen og har arbejdet med dette svære etiske emne i mange år. Og hun lægger ikke skjul på, at hun nok selv havde valgt et barn med Downs-syndrom fra, da det er udfordrende at have et barn, som skal have så meget pleje og omsorg.

Hun udtrykker alligevel en bekymring over udviklingen med fravalget af børn med Downs:

- Det, som jeg ønsker mig, er, at vi er meget opmærksomme på, hvad vi gør som samfund.

- Hvad er det for et valg, vi træffer, når vi går ind til den første undersøgelse. Vil vi gerne fravælge et liv med lidelse, så er det ikke et Downs-liv, vi nødvendigvis skal fravælge.

Aftenshowets seere blev også inddraget i debatten, hvor meningerne og holdningerne var forskellige. Og til sidst gav Lillian Bondo gode råd til seerne, hvis de selv en dag står over for det svære valg. Se her, hvilke råd Lillian Bondo gav.