5 ting der gør at du ikke taber dig!

Måske er der en grund til, at nytårskuren endnu ikke har vist resultater. Få 5 gode råd til at vende kurven.

Øv, øv, øv - efter en hel måned på kur er der måske ikke sket positive udsving. Måske er der en forklaring. (© Gettyimages)

Hører du til en af de mange, der til nytår satte dig for, at NU skulle det være! Nu skal fedtet på hofterne elimineres og cifrene på badevægten minimeres.

Og nu her – en måned efter – er der måske ikke sket det store vilde. På trods af at du har sultet dig og slidt og slæbt i fitnesscentrets maskinpark i en hel måned!

Hvad er der galt, gør jeg noget forkert, spørger du?

Måske! For mange af os går rundt med en fejlagtig opfattelse af, hvad man må spise – og slet ikke må spise – når vi er på kur. Måske tror du, at fitnesscentrenes proteinbarer er lige dét kroppen, har brug for efter træning. Eller at appelsinjuicen udelukkende giver dig et boost af C-vitaminer. Og avocadoer, de er sunde – dem må jeg i hvert fald gerne sætte til livs.

5 mulige forklaringer

Lev Nu har spurgt klinisk diætist Louise Monberg om at gennemgå de fem værste faldgruber, når du er på kur og gerne vil tabe dig – men ikke gør det alligevel.

1. Frugtjuice- eller smoothie

(© Gettyimages)

Aahh, dejligt, tænker du. Friskt og sundt at begynde dagen med. Men nej:

- Når du drikker en lille flaske appelsinjuice, så drikker du rask væk saften fra omkring tre appelsiner. En standardstørrelse appelsin på 100 gram indeholder 50 kalorier. Det vil sige i en flaske juice på omkring 33 cl, som der ofte er i dem, du køber, er der ca. 150 kalorier, og i en flaske smoothie på samme størrelse er der omkring 180 kalorier. Det samme kalorieregnskab gælder også for mange energi- og vitamindrikke. Så har du lyst til dit glas juice om morgenen, så bør du nøjes med et lille glas og regn det med som et af de maksimalt tre stykker frugt om dagen, Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Alternativ: Begynd dagen med at spise én appelsin, eller en anden frugt, til din morgenmad. På den led sparer du nemt 100 kcal. Pas i det hele taget på med de flydende kalorier i løbet af dagen.

2. Energi- og proteinbarer

(© ColourBox)

Det er så nemt og enkelt at snuppe en bar, når man har trænet – for de ligger jo blandt andet der i fitnesscentret og frister på vejen ud, og jeg har jo også lige trænet, sååå…, tænker du. Men nej:

- En proteinbar indeholder nemt det samme antal kalorier som en almindelig chokoladebar, så medmindre du er elitesportsudøver, der har brug for hurtig energi til lang udholdenhed, så har du absolut ikke brug for energibarer. Mange tror, at energibaren er noget sportsrelateret, og at det er sundt slik, der har den funktion, at den kan holde dit blodsukkerniveau. Men blot én bar på 60 gram indeholder 250-300 kalorier. Så en enkelt bar kan meget hurtigt indhente de kalorier, du lige har brændt af på stepmaskinen.

Det samme gælder også nødde- og frugtbarer. Selvom de sælges som sunde og er fulde af det gode fedt, så er det komprimeret energi, hvilket ikke er en fordel at indtage, hvis man gerne vil ned i vægt.

Alternativ: Snup en banan på vejen hjem fra fitness, den er en del af de seks stykker frugt og grønt om dagen og tæller kun med 80 kalorier i energiregnskabet.

3. 'Superfood' – som fx avocado, nødder og mørk chokolade

(© Gettyimages)

Endelig noget vi må spise, for det står der jo i mange sundheds- og slankekure. Og sunde, ja det er de – men desværre også med højt fedtindhold og dermed mange kalorier.

- Mange tænker, at det må man gerne spise, når man er på slankekur, og det må man i og for sig også gerne – men så spis to små firkanter chokolade og ikke en hel plade. Eller spis 10 mandler i løbet af din dag for at få de sunde fedtstoffer, men ikke en hel pose nøddemix. Og spis en halv avocado om dagen – som del af din frokost eksempelvis. Og ikke, som mange tror, at avocado er så sundt, at det må man spise oveni det, man ellers spiser, fordi så bliver man endnu mere sund. En avocado indeholder op mod 300 kalorier, og det er meget ekstra energi, hvis man gerne vil tabe sig.

Alternativ: Spis en halv avocado som del af din frokost. Spiser du et par skiver fuldkornsrugbrød (180 kalorier) med nogle skiver magert kødpålæg (kylling eller skinke), så er det omkring 240 kalorier. Lægger du en halv avocado oven i, så er det stadig fint og sundt. Men at spise som du plejer og lægge flere avocadoer til dine måltider, så bliver det hurtigt alt for mange af de i øvrigt sunde fedtstoffer, som kan være årsagen til, at du ikke taber dig.

4. Dressing og sauce

(© Gettyimages)

Uhm, den gode olivenolie må jeg godt få, for den er sund – og pestoen består jo udelukkende af sunde råvarer (basilikum, pinjekerne, parmasan og olie), så det pepper da lige januar-kuren en smule op. Men stop – vidste du, at blot en spiseskefuld pesto udgør den nette sum af 100 kalorier!

- Jeg vil gerne slå fast, at de sunde fedtsyrer er vigtige – også når man er på kur – hvis man slet ikke får dem, så risikerer man, at huden tørrer ud, og kroppen kommer til at mangle fedtstoffer. Men skær ned på dem, sæt dig som mål, at du kun behøver en spiseske fuld olie om dagen.

Alternativ. Der er forskellige ligthdressinger, men dem er jeg egentlig ikke vild med, fordi de ofte indeholder flere tilsætningsstoffer. Bland selv en olie-eddike dressing, og begræns den mængde du kommer på salaten. Brug evt. en dressingshaker med spray, så dressingen bliver fordelt på hele salaten, uden at der skal bruges en stor mængde. Laver du selv din pesto så undlad eventuelt parmasanosten, som jo rummer en del umættede fedtstoffer.

5. Ris, spelt, quinoa og andre kornprodukter

(© Gettyimages)

De er sunde, dem må jeg godt sætte til livs, også selvom jeg er på kur. Tror du, men:

- Der er mange kulhydrater i de her produkter, så man skal ikke bare spise løs, fordi de indeholder meget energi. Og selvom fuldkorn skal være en del af vores daglige kost, blandt andet fordi kulhydraterne er med til at give hjernen brændstof, og fordi kostfibrene er rigtig gode for fordøjelsen, så vil jeg sige, at spiser du meget af disse produkter, så kan de godt være med til, at du ikke taber dig.

Alternativ: Skær ned på dit forbrug, og spis eventuelt halvdelen af hvad du plejer og suppler med grøntsager i stedet for. Vælg fuldkorn som quinoa eller hele speltkerner i stedet for de hvide ris, som stort set ikke indeholder kostfibre og ikke mætter nær så meget. Ganske vist indeholder quinoa lidt flere kalorier per 100 gram end hvide ris, men til gengæld er indeholdet af vitaminer, mineraler, protein og kostfibre større.

Facebook
Twitter