6 ting ved slankekuren der kan gøre dig tykkere!

Du har måske været der mange gange før: På kur! Hvorfor er det ofte som om, de enorme anstrengelser ikke bærer frugt? Kostekspert Marie Steenberger forklarer.

junkf
Hvis du er på slankekur, risikerer du blandt andet at udvikle en speciel trang til at skulle spise meget af det, du netop ikke må spise, fordi du er på kur! (© COLOURBOX)

Kostekspert Marie Steenberger, der er forfatter til blandt andre bogen, Spis efter din kvindetype, og også besvarer spørgsmål om kost her på Lev Nu, har samlet de seks faktorer ved en slankekur, der gør folk tykke i stedet for slanke.

Læs med her og bliv klogere på de mange januarkure, der lover lykke og lavere vægt. Hvis du kaster dig over en sådan, så risikerer du nemlig - ifølge Marie Steenberger - det modsatte, fordi:

Du udvikler cravings

Cravings betyder, at du har en uimodståelig trang til noget bestemt mad. Det opstår ofte, når du er på slankekur, hvor det handler om at spise noget bestemt i en bestemt mængde på et bestemt tidspunkt. Problemet er, at du opdeler din mad i tilladt og forbudt og kun kan få succes med din kur, når du kontrollerer alt det forbudte. Det er kontrollen i sig selv, der fører til cravings af netop det forbudte: Fastfood, chokolade, kage eller slik. Mister du kontrollen, føles det som en fiasko, og så opgiver du kuren.

Du overspiser

Undersøgelser tyder på, at ved slankekurens afslutning vil 49 procent overspise og føle sig skyldige bagefter. Overspisning er en naturlig konsekvens af slankekure, fordi overlevelsesmekanismerne sætter ind, når kroppen er underernæret. Hjernen vil sørge for at tænke på mad hele tiden, så du hurtigst muligt kan få nogle kalorier indenbords. Din viljestyrke er sat helt ud af spillet, fordi din hjerne styrer showet. Men din dårlige samvittighed og selvbebrejdelser over det afsluttende overspiseri kan forstærke dit behov for at have kontrol over din mad, og resultatet kan meget nemt blive yoyo-vægt, dårligt selvværd og opdeling af fødevarer i 'god' og 'ond' mad.

Du udvikler mistillid til din egen krop

Alle slankekure, Marie Steenberger kender til, lærer dig, at du ikke kan stole på din krop og dens signaler. Hele slankekurskonceptet handler om at leve efter et sæt ydre regler, der fortæller dig, hvad du bør spise og ikke spise, og det er ikke så mærkeligt, at mange bliver forvirrede af alle de forskellige trends, kure og velmenende råd. Konsekvensen er, at du mister tilliden til dig selv og fornemmelsen for din egen sundhed, fordi du hele tiden bruger tankerne til at hitte ud af, hvad det nu er, den ene og den anden kur anbefaler. Tænk, hvad du kan nå at udrette, hvis ikke dine tanker hele tiden kredser om mad!

Du spiser, som var hvert måltid dit sidste

Forud for enhver slankekur opstår der en lyst til at spise al den mad, som du elsker og ikke må spise, mens du er på kur. Derfor vil dit kalorieindtag nemt stige i perioden op til en slankekur. Det sidste måltid bliver ligesom en afskedsfest (farvel mad!) inden den 'udrensende' slankekur. Afskedsfesten kan starte, i det øjeblik du beslutter dig for at gå på kur. Det kan være flere uger før selve kuren, eller når du sidder til et middagsselskab og beslutter dig for, at nu må du spise al den lækre mad, for i morgen begynder din kur. Kvinder, der har været på mange slankekure, oplever, at det efterhånden er ethvert måltid, der er blevet til 'det sidste måltid' – også selv om der ikke er slankekure i farvandet. Det er, som om det er blevet en dårlig vane at spise for meget, fordi en lille, velkendt stemme inden i er hunderæd for, at du aldrig nogensinde kommer til at spise god mad igen.

Du skipper sociale arrangementer

En tredjedel af de kvinder, der deltog i min undersøgelse, svarer, at de undgår middage eller sociale arrangementer. Årsagerne er forskellige. Nogle nævner, at de er bange for at miste kontrollen og spise for meget, andre vil ikke være besværlige ved at sige nej tak til noget bestemt mad, nogle er flove over deres krop og bange for, hvad andre tænker, og andre orker ikke at tage kampen med sig selv: Skal jeg spise det her, eller skal jeg ikke? Hvis du har det sådan, kan du nok også nikke genkendende til at spare kalorier op i løbet af dagen, så du har flere at gøre godt med de aftener, hvor du har sagt ja tak til en invitation. Problemet opstår, når du er blevet så sulten og har tænkt så meget på den mad, du ikke må spise, at du giver fuldstændig los til middagen, eller spiser som en mus og slipper kontrollen, når du kommer hjem og kan spise alene.

Du får nedsat forbrænding

Slankekure nedsætter forbrændingen. Kroppen vil gøre hvad som helst for at udnytte de få kalorier, den får, og derfor nedsætter den forbrændingen. Når du begynder at spise normalt igen, vil du derfor lettere tage de tabte kilo på. Slankekure gør det altså sværere for dig at holde en stabil vægt, og med den nedsatte forbrænding må du i højere grad end før slankekuren være opmærksom på, hvad du spiser.